Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: faillissementen stabiel

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Faillissementen stabiel

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn iets meer dan duizend faillissementen uitgesproken. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. Bij bijna een vijfde van deze faillissementen - in totaal 190 - ging het om particulieren zonder eenmanszaak. Dat is eenderde meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Uitgesproken faillissementen

Bij bedrijven en instellingen is het aantal faillissementen met 4% afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De helft van de daling vond plaats bij eenmanszaken. Bij besloten vennootschappen worden, over de laatste drie jaar gerekend, jaarlijks in het eerste kwartaal iets meer dan 500 faillissementen uitgesproken.

Uitgesproken faillissementen naar rechtsvorm (eerste kwartaal van het jaar)

Bovendien is in het eerste kwartaal van dit jaar bij ruim 2 200 personen de schuldsaneringsregeling toegepast. Bij één op de zes betrof het een particulier met een eenmanszaak.

Per 1 december 1998 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen ingevoerd. Particuliere personen die hun schulden niet meer kunnen betalen, kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op deze wet. Sinds de invoering ervan is het aantal schuldsaneringen ieder kwartaal gestegen. Dat komt onder andere doordat de wet geleidelijk is toegepast. Nu lijkt het aantal schuldsaneringen te stabiliseren.

Bill Swaager

Voor meer informatie: (infokrv@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 22 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie