Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging corruptie-onderzoeken Rijksrecherche

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Tiel, 22 mei 2000 Bestrijding niet-integer strafbaar gedrag belangrijkste taak voor politiedienst

Stijging corruptie-onderzoeken Rijksrecherche

De bestrijding van corruptie vergde vorig jaar van de Rijksrecherche verreweg de meeste aandacht. De Rijksrecherche, de politiedienst die waakt over de integriteit van de overheid, werkte in 1999 aan 164 corruptie-onderzoeken. Dat waren er 65 meer dan het jaar ervoor. Het aantal corruptiezaken is zowel absoluut als procentueel fors gestegen.

Dat staat te lezen in het jaarverslag van de rijksrecherche over 1999 dat vandaag is verschenen. De Rijksrecherche, de politiedienst die valt onder het College van procureurs-generaal, werkte in 1999 aan 457 onderzoeken. De 164 corruptiezaken vormden daarvan 36 procent. In de voorgaande jaren steeg het aantal zaken van 60 in 1996 (17 procent van het totaal), naar 85 (27 procent) in 1997 en 99 (28 procent) in 1998. De Rijksrecherche bestaat uit ongeveer 90 mensen.

De forse stijging van het aantal corruptiezaken betekent overigens niet dat de integriteit binnen de overheid snel aan het afkalven is, aldus directeur mr. D. Pijl van de Rijksrecherche: ,,Het betekent slechts dat de aandacht van de Rijksrecherche voor dit fenomeen is toegenomen. Het bestrijden van corruptie is onze voornaamste doelstelling."

"Corruptie is schadelijk"

Onder corruptie wordt verstaan elk illegaal gebruik van bevoegdheden voor persoonlijk voordeel, of het nu gaat om verduistering van een dienstwapen of om de verkoop van informatie aan criminelen. Pijl: ,,Corruptie en onbevestigde geruchten van corruptie door overheidsfuntionarissen zijn schadelijk. Elk signaal van corruptie is het waard om te worden onderzocht. Als het signaal klopt dan moet er worden ingegrepen, klopt het niet, dan moet de betreffende ambtenaar worden gezuiverd van alle blaam. Verhalen die blijven rondzingen kunnen immers zeer schadelijk zijn."

Vervolg persbericht "Stijging aantal corruptiezaken Rijksrecherche", mei 2000

Incidenten rond vuurwapengebruik en geweld door overheidsfunctionarissen vormen voor de Rijksrecherche ook een belangrijke categorie van onderzoek. Ongeveer 17 procent van de zaken had in 1999 daarop betrekking. Valsheid in geschrifte, oplichting, meineed, zedenmisdrijven, diefstallen en de smokkel van bijvoorbeeld verdovende middelen waren andere verdenkingen waarop werd gerechercheerd.

De politie (met 52,8 procent van alle zaken) en de justitiële inrichtingen (gevangenissen, huizen van bewaring, etc., 19 procent) vormden de grootste "klanten" van de Rijksrecherche. De politiedienst werkt samen met de criminele inlichtingendiensten en de interne onderzoeksbureaus van de regionale politiekorpsen en met de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Ook werd operationeel samengewerkt met het Landelijk Rechercheteam (LRT) en werd deelgenomen aan onderzoeken van de politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) en de opsporingsdienst van het ministerie van vrom.

Register niet-integer gedrag

De Rijksrecherche pleit overigens voor een landelijk register waarin strafbaar niet-integer gedrag van overheidsfunctionarissen wordt vastgelegd. Zo'n register is onmisbaar bij de bestrijding van niet-integer gedrag, aldus de Rijksrecherche in het jaarverslag. Er bestaat nu geen landelijk beeld van niet-integer gedrag van ambtenaren.

Voor nadere informatie, niet ter publikatie: Voor meer informatie over het jaarverslag van de Rijksrecherche kunnen vertegenwoordigers van de media zich binnen kantooruren wenden tot Anne Marie van het Erve of Eric Stolwijk van de Voorlichtingsdienst van het Openbaar Ministerie (OM) op 070-3399823. Buiten kantooruren kan dat via de centrale meldkamer van het ministerie van justitie, telefoonnummer 070-3706060. Op het eerstgenoemde telefoonnummer kan ook een exemplaar van het jaarverslag worden opgevraagd. Het integrale jaarverslag is bovendien te zien op de internetsite van het OM: www.openbaarministerie.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie