Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwerpopgaven Venlo, Roermond en Parkstad Limburg 2030

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

Ontwerpopgaven Venlo, Roermond en Parkstad Limburg 2030 'Drie over dertig'

Maastricht, 22 mei 2000

Ontwerpopgaven Venlo, Roermond en Parkstad Limburg 2030

'Drie over dertig' Wat kunnen architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur bijdragen aan het provinciale omgevingsbeleid ? Om een antwoord op deze vraag te krijgen heeft de provincie Limburg een aantal ontwerpopgaven geformuleerd voor hoogleraren met hun medewerkers en voor studenten in deze disciplines. In drie ontwerpopgaven ontwikkelen architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten nu visies op de lange termijnontwikkeling van de drie steden Venlo, Roermond en Parkstad Limburg. Het jaar 2030 geldt als planhorizon in dit project, dat de titel 'drie over dertig' draagt.

Aan dit internationale project werken instituten van hoger onderwijs mee in Duitsland (Fachhochschule Aachen, Universiteit Siegen en Universiteit Berlijn), België (Provinciale Hogeschool Limburg te Diepenbeek) en Nederland (Technische Universiteit Eindhoven). Het project maakt deel uit van de voorbereidingen rond het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). In het project 'drie over dertig' ontwikkelen hoogleraren allereerst visies op het schaalniveau van de stad en directe omgeving, waarbij Limburgse vertegenwoordigers uit de betreffende disciplines als klankbordgroep functioneren. In afstudeerprojecten werken studenten vervolgens op lagere schaalniveaus strategische plekken binnen deze visies stedenbouwkundig en architectonisch uit. Op deze manier ontstaat een verbeelding van ruimtelijke kwaliteit, die het beleid voor deze drie steden kan inspireren.

Van maandag 22 mei tot donderdag 25 mei vinden in de drie Limburgse steden bijeenkomsten plaats, waarbij de betrokken hoogleraren hun persoonlijke visie op de betreffende steden geven en ter discussie stellen. Aan de Academie van Bouwkunst te Maastricht presenteren de hoogleraren op één avond de drie ontwerpopgaven samen.

Het project 'Drie over Dertig' is halverwege. Op dit moment werken in afstudeerprojecten Duitse studenten aan Parkstad Limburg , Belgische studenten aan Roermond en Nederlandse studenten aan Venlo. Vrijdag 3 november 2000 vindt er in het gouvernement te Maastricht een afsluitend symposium plaats. Dit symposium vormt het platform voor de discussie over de eindresultaten van het project. Daarna vinden weer locale presentaties plaats in de betreffende steden.

Bijlage bij persbericht 77/2000

Ontwerpopgave Parkstad Limburg Thermenmuseum, Heerlen Maandag 22 mei, 20.00 uur Prof. Bernd Borghoff , Prof. Anne Klasen, Niek Bisscheroux, Prof. Heinz Hallmann. Namens Heerlen : wethouder W. Houben, namens Kerkrade stedebouwkundige T. Kleinen.

Ontwerpopgave Roermond De Oranjerie, Roermond Dinsdag 23 mei, 20.00 uur Prof. Peter Bongaerts, Guy Cleuren, Roger Liberloo. Aan de discussie nemen eveneens deel burgermeester H. Kaiser van Roermond en architect M. Bruls

Ontwerpopgaven Venlo, Roermond en Parkstad Limburg Academie van Bouwkunst, Maastricht Woensdag 24 mei, 20.00 uur Prof. Christian Kieckens, Prof. Peter Bongaerts en Prof. Bernd Borghoff. De discussie wordt geleid door prof. Wim van de Berg.

Ontwerpopgave Venlo Passagezaal Centrum 'De Maaspoort' Donderdag 25 mei, 20.00 uur Prof. Christian Kieckens, Peter Swinnen en Jos Bosman Aan de discussie nemen tevens deel wethouder Stelder van Venlo en architect Kleuskens.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie