Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Transport radioactieve bron Universiteit Groningen

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


22 mei 2000

Nummer 74 22 MEI 2000

maandag 22 mei, 19.00 uur

Transport radioactieve bron

De Rijksuniversiteit Groningen maakt bekend dat op maandag 22 mei, 19.00 uur een transport plaats vindt van een ingekapselde radioactieve bron, beginnend bij het pand Bloemsingel 1 en leidend naar de Antonius Deusinglaan 1, gebouw 3215, doorgaans aangeduid als de voormalige vrouwenkliniek. Het transport wordt geëscorteerd door de Regiopolitie Groningen en voert 100 meter over de openbare weg om zijn route te vervolgen op het terrein van de RUG en het AZG. Op de vroege ochtend van 23 mei wordt de bron naar de vijfde verdieping van het gebouw gehesen. Zowel bij het transport als de hijswerkzaamheden worden optimale veiligheidsmaatregelen genomen. Gedurende de nacht zal de bron worden bewaakt. Veiligheidsmaatregelen
Noot voor de pers

De bron wordt gebruikt voor fundamenteel onderzoek in de radiobiologie, dat moet leiden tot verbeterde radiotherapeutische behandelingen van kanker, en bevat circa 100 gram van het radioactieve element cesium 137 (Cs-137). De activiteit van de bron bedraagt ongeveer 141 TBq (tera becquerel). De bron bevindt zich in drie onderdelen in een bronhouder. Het totale gewicht is ongeveer 2000 kg. Het geheel wordt in een container vervoerd op een vrachtwagen.

Veiligheidsmaatregelen

Voor het veilig verloop van het transport en de hijswerkzaamheden wordt een uitgebreid pakket van maatregelen genomen. De belangrijkste hiervan zijn:

* Het transport over de openbare weg vindt plaats in een container die ook bij een eventueel ongeval bescherming biedt tegen het vrijkomen van radioactief materiaal.

* Aan het begin van het transport en de hijsoperatie controleert de stralingscommissaris de deugdelijkheid van de genomen voorzorgsmaatregelen.

* Het transport wordt geëscorteerd door de Regiopolitie Groningen.
* Het terrein is afgezet en de bron wordt de gehele nacht bewaakt door de bewakingsdienst van de RUG, die in direct contact staat met de Regiopolitie Groningen.

* Op de hijslocatie is een kunststof afscherming alsmede een zandbed aangebracht.

* In geval van een ongeluk treedt een calamiteitenplan in werking.
* Alle genomen maatregelen en ingezette middelen voldoen aan de hiervoor geldende normen.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie over het transport kunt u zich wenden tot de Dienst Interne en Externe Betrekkingen van de RUG, tel. (050)363 5446. Voor nadere informatie over de genomen veiligheidsmaatregelen kunt u zich wenden tot dr. C.J. Grol, stralingscommissaris Farmacie en Medische Wetenschappen, tel. (050)363 33 08.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie