Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Roofvogels in Natuurmuseum Joure

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Roofvogels in Natuurmuseum Joure

Van 22 mei tot en met eind september organiseert het Natuurmuseum in Museum Joure een tentoonstelling over roofvogels.
De tentoonstelling is opgezet met fraai geprepareerde, in Nederland voorkomende roofvogels. Er is een computerprogramma met achtergrondinformatie en een videofilm met mooie beelden. Voor scholieren is er een begeleidende les samengesteld.
De tentoonstelling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 -
17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.
Roofvogels mogen dan hun naam niet mee hebben, ze spreken wel tot de verbeelding. Wie roofvogel zegt, roept al gauw het beeld op van groot, sterk en gevaarlijk. Gevaarlijk zijn ze alleen voor de kleinere diersoorten en groot zijn ze lang niet allemaal. Wel hebben ze stuk voor stuk een sterke snavel en scherpe ogen. Buizerd en valk, kiekendief en sperwer, bijna iedereen kent hun namen, maar lang niet iedereen kan ze ook herkennen als ze, hangend in de lucht, speuren naar prooi. Een bezoek aan de tentoonstelling kan daarin verandering brengen. Vrijwel alle in Skarsterlân voorkomende roofvogels kunnen worden bekeken. Ook de uilen, in strikte zin geen roofvogels, zijn in deze tijdelijke expositie opgenomen. Sinds 1941 zijn roofvogels wettelijk beschermd. Ondanks dat bleven ze het heel moeilijk houden. Door landbouwvergiften en illegale jacht verdwenen ze bijna volledig uit Nederland. Na het verbieden van enkele vergiften, eind jaren zeventig, en diverse beschermingsmaatregelen is het aantal roofvogels weer aanzienlijk toegenomen. Toch gebeurt het nog steeds, dat de vogels opzettelijk worden gedood, omdat ze schadelijk zouden zijn. Niets is echter minder waar. Het zijn prachtige en waardevolle dieren, die op hun manier meewerken aan een gezond en functioneel evenwicht in de natuur. Wie daarvan niet overtuigd is, moet zeker de moeite nemen om de tentoonstelling te bezoeken. Voor ieder ander is het echter ook een aanrader.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie: Museum Joure (0513) 412283


drs.mw. K.Z. Meijerman
mw. H. ten Wolde
conservatoren Museum Joure
telefoon: (0513) 412283
fax en kantoor conservator: (0513) 419653
www.museumjoure.cybercomm.nl
(info@museumjoure.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie