Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Tilburg subsidieert zonnepanelen en zonneboilers

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg


22-5-2000

Tilburg subsidieert zonnepanelen en zonneboilers

Regeling voor twee jaar voor particulieren en instellingen

Tilburg gaat een regeling invoeren waarmee burgers en instellingen subsidie kunnen krijgen voor het aanschaffen van systemen voor duurzame energie. De looptijd is twee jaar (2000 en 2001). Er is in totaal ¦ 50.000 budget per jaar; de regeling komt bovenop de vier ton die al beschikbaar is voor woningcorporaties met hetzelfde doel. Particulieren kunnen voor zonneboilers ¦ 300 subsidie krijgen, en voor een zonnepaneel ¦ 200. Voor beide geldt een maximum van 50 stuks per jaar. Daarnaast is jaarlijks ¦ 25.000 beschikbaar voor projectsubsidies van instellingen.

Het Algemeen Beleidsplan 1999-2002 en het onlangs vastgestelde Meerjarig Investerings- en Ontwikkelingsprogramma Tilburg 2009 stellen dat veel meer zal worden ingezet op het gebruik van duurzame energie; met name zon en mogelijk ook wind. De gemeente wil hierin een stimulerende rol vervullen. Concrete doelen zijn het realiseren van 250 zonneboilers en 100 PV-systemen (zonnepanelen) op woningen vóór 2005. Eén van de mogelijke instrumenten is financiële stimulering; een subsidie kan immers de doorslag geven bij een besluit tot plaatsing.

Voor de woningcorporaties was al ¦ 400.000 beschikbaar uit het Volkshuisvestingsfonds. Het college is nu akkoord met een regeling die ook mikt op andere doelgroepen (burgers, externe organisaties anders dan corporaties en gemeentelijke organisatieonderdelen). Burgers hebben vooral interesse voor woninggebruik, bij de andere doelgroepen is sprake van grotere installaties. Op 1 oktober van ieder jaar wordt bekeken hoe de bestedingen verlopen.

Voor de zonneboilers is aansluiting gezocht bij de tot 1 juli lopende actie van het Projectbureau Energie 2050. De totale subsidie voor een zonneboiler (ook het Rijk en energieleverancier Essent dragen bij) kan oplopen tot ¦ 1.500; zonneboilers zijn te huur of te koop vanaf een kleine drieduizend gulden.
Voor de zonnepanelen wordt aangesloten bij het door GreenPeace ontwikkelde Solaris-concept. De aanschaf verloopt via bureau Ecostream uit Utrecht. Zonnepanelen van 100 Watt kosten een willekeurige burger in Tilburg na aftrek van subsidie nog ¦ 775 per stuk tot een maximum van vier. Meer details zullen worden bekendgemaakt via de gemeentepagina's in de Tilburgse Koerier. In het algemeen geldt dat zonneboilers zichzelf terugverdienen; voor zonnepanelen is enig idealisme vereist.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie