Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sport-stadions in Nederlands Architectuurinstituut

Datum nieuwsfeit: 22-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut


NAi

NAi-persbericht, 22 mei 2000

Het Stadion
De architectuur van massasport

Manifestatie rondom Euro 2000

Tweede persbericht

8 juni tot en met 24 september 2000

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) organiseert in het kader van het Europees Kampioenschap Voetbal van 8 juni tot en met 24 september 2000 de grootse manifestatie Het Stadion. De architectuur van massasport, waarmee voor de eerste keer aandacht wordt besteed aan de culturele en architectonische aspecten van massasport. Met deze tentoonstelling ondergaat de Grote Zaal van het NAi weer een volledige metamorfose. De ingang bevindt zich op de eerste verdieping, die bereikt wordt via de hellingbanen. Op de hellingbanen wordt de bezoeker omgeven door supporters, in beeld en geluid. In de Grote Zaal staat een tribunegebouw van ongeveer negen meter hoog, dat bestaat uit 12 verschillende ruimtes. Met dit tribunegebouw wordt het vloeroppervlak van deze zaal, normaal 1000m2, nog eens met 30% vergroot. Dit deel van de tentoonstelling bestaat uit de nabootsing van een stadion: de gestapelde tentoonstellingspaviljoens zijn 'mock-ups' van ruimtes uit een stadion, zoals tribunes, de spelerstunnel, de business unit en de kleedkamer. De helft van de Grote Zaal wordt in beslag genomen door een kunstgrasveld, waarop een balletje kan worden getrapt. Daaromheen staat een selectie van 35 maquettes, geplaatst op sokkels bekleed met kunstgras, van zowel beroemde historische stadions als van zeer recentelijk ontworpen en nog niet eens uitgevoerde stadions van over de hele wereld.

Een 'prentenkabinet' met een selectie van tekeningen uit de collectie van het NAi completeert deze tentoonstelling die een breed publiek inwijdt in de geheimen van de stadionbouw. Het stadion wordt benaderd als object waar maatschappelijke, technische en ruimtelijke ontwikkelingen op inwerken en ook in afleesbaar zijn. Dat betekent dat er niet alleen ontwerpen van stadions te zien zijn, maar dat ook de achtergronden en maatschappelijke trends getoond worden die op het ontwerp van invloed zijn geweest.

aanleidingen Er zijn een aantal actuele aanleidingen om extra aandacht te besteden aan het stadion. Het ontwerp ervan is recentelijk in een stroomversnelling terecht gekomen, waardoor het ook voor niet-sportfanaten een interessant onderwerp is geworden. Dat heeft te maken met een aantal ontwikkelingen: een opeenvolging van grote rampen heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk veiligheid is als factor in het ontwerp, de nog steeds toenemende rol van de media, commercie en entertainment, de multifunctionaliteit van het stadion, die maakt dat sport slechts één van de vele activiteiten in het stadion is, het stedelijke prestige van een stadion, dat ervoor zorgt dat een stadion als een visitekaartje van een stad beschouwd wordt en met de bijbehorende aandacht ontworpen wordt, en tenslotte de constructieve en technische ontwikkelingen die van al deze trends het gevolg zijn.

de tentoonstelling De curatoren van de tentoonstelling hebben gezocht naar een afwisseling tussen 'informatie' en 'entourage': sommige delen van de Grote Zaal lijken op een klassieke tentoonstelling waarin informatie gegeven wordt op panelen aan de muur. Andere delen lijken meer op een 'installatie', waarin de bezoeker zich in een deel van het stadion waant. Dat komt niet alleen door de vormgeving van de ruimtes, maar ook door de sfeer en de activiteiten die er plaats vinden: zo zijn er bijvoorbeeld allerlei computerspelletjes te spelen en video's te zien met onder andere animaties van nog niet gerealiseerde stadions, een documentaire over het gebruik van het stadion als gevangenis, voetbalwedstrijden en meer. Er zijn stands en winkeltjes in de Grote Zaal en men kan een blikje frisdrank uit de automaat trekken. Meer over het ontwerp van Matthijs Bouw op het publieksdeel van de NAi-site.

De commercialisering van sport is niet alleen een aspect van de tentoonstelling, maar komt ook tot uiting in de aankleding van de foyer als voetbalcafé en de verhuur van de Grote Zaal tijdens voetbalwedstrijden. Het gemeentelijke perscentrum strijkt tijdens de EK neer in het NAi en Radio Rijnmond zendt op alle werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur live uit vanuit het NAi. Het eerste teken dat het NAi tijdens de EK een bruisend middelpunt van Rotterdam zal zijn is inmiddels aan de gevel te zien: hier hangt het 10 x 30 meter grote billboard dat het NAi in een stadion verandert. Wie de architecten op de eerste rij zijn, wordt bij de opening op 7 juni onthuld...


Op de NAi-site wordt in het kader van deze manifestatie tevens een quiz aangeboden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie bij NAi Uitgevers onder redactie van Matthijs Bouw en Michelle Provoost, prijs Nederlandse editie NLG 75,-, 224 pagina's (ook verkrijgbaar in Engelse editie).

Wij nodigen u van harte uit voor de perslunch en voorbezichtiging van de tentoonstelling op dinsdag 6 juni om 12.30 uur in het NAi, waarbij er alle gelegenheid is tot het stellen van vragen aan Kristin Feireiss, directeur van het NAi, Michelle Provoost, curator en Matthijs Bouw, ontwerper van de tentoonstelling. U wordt vriendelijk verzocht zich hiervoor per fax uiterlijk dinsdag 30 mei aan te melden.

Met dank aan/with thanks to:
Gemeente Rotterdam - Projectbureau Rotterdam EK 2000, HunterDouglas, Ministerie van OCenW, Stichting VSB Fonds, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Stadion Feyenoord, ENECO, Volker Wessels Vastgoed, Multi Vastgoed, HBG, Mediamax Group, Ruijgrok "De Stier" Hekwerk, HOK + Lobb Londen, EDG Visual Communications, De Schelde International, Heras Hekwerk, Dikema & Chabot, Desso DCW Sport Systems, ENCI, Samenwerkende Nederlandse Staalbouw (SNS): Bailey Technogroup, Bergum Staalbouw. De Boer Dintelmond, J. Th. van der Cammen, Evers Constructie, Grimbergen Engineering & Projects, Groot-Hensen, Grootint, HBG Civiel Staalbouw, Heijmans Staalbouw, Hollandia, Jansen Venneboer, Knook Staalkonstrukties, Mercon Steel Structures, Mourik Limburg, Strukton Staalbouw, B. Zwijnenburgmeer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)
veranderd: maandag, 29 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie