Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Vertrouwen van consument in economie nog steeds hoog

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Vertrouwen consument nog steeds hoog

Het vertrouwen van de consument in de economie is in mei vrijwel even groot als in april. De indicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 25. Het oordeel over het economisch klimaat is iets minder positief dan vorige maand. De koopbereidheid blijft onveranderd op een hoog niveau. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Oordeel economisch klimaat iets minder positief
De consument blijft in mei erg positief over het economisch klimaat, maar in iets mindere mate dan in april. Met name voor de komende twaalf maanden is het optimisme licht gedaald. De mening over de afgelopen twaalf maanden blijft vrijwel gelijk. Tot nog toe is de consument in de eerste helft van 2000 positiever over de economie dan in de tweede helft van 1999.
Koopbereidheid nog altijd op hoog niveau
De koopbereidheid van de consument is in mei gelijk aan die in april. Al meer dan een jaar schommelt de indicator voor de koopbereidheid tussen de 20 en 24 punten. Dit is vergelijkbaar met het hoge niveau van de zomer van 1998. De hoge koopbereidheid blijkt onder andere uit het feit dat de consument het een gunstige tijd blijft vinden voor grote aankopen zoals bijvoorbeeld de aanschaf van koelkasten of televisies.
Technische toelichting
De index van het consumentenvertrouwen geeft aan in hoeverre huishoudens vinden dat het economisch gezien beter of slechter gaat. Het consumentenvertrouwen wordt bepaald op basis van de mening van huishoudens over het algemene economische klimaat en over de eigen koopbereidheid. Maandelijks worden hierover in het Consumenten Conjunctuuronderzoek vijf vragen gesteld aan ongeveer duizend personen.
De ondervraagden kunnen vinden dat het beter gaat (de 'optimisten'), dat het slechter gaat (de 'pessimisten') of dat de situatie gelijk blijft. Als er evenveel optimistische als pessimistische consumenten zijn, heeft de index de waarde nul. Een waarde van tien betekent dat de optimisten een meerderheid van tien procent hebben ten opzichte van de pessimisten. Twee van de vragen gaan over de economische situatie in het algemeen. Het CBS berekent uit de antwoorden hierop de indicator van het economisch klimaat. De overige drie vragen gaan over de financiële situatie van het eigen huishouden. Daaronder is ook de vraag of de tijd gunstig is voor aankopen van duurzame goederen. De antwoorden op deze drie vragen worden samengevat in de indicator van de koopbereidheid.
Het Consumenten Conjunctuur Onderzoek wordt vanaf mei 2000 medegefinancierd door de Europese Gemeenschap.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie