Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Justitie staat uitlevering E. Murillo Zubiri aan Spanje toe

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

23.05.00

Uitlevering E. Murillo Zubiri aan Spanje toegestaan

Minister A.H. Korthals van Justitie heeft besloten de uitlevering van E. Murillo Zubiri aan Spanje toe te staan. De minister sluit zich aan bij het oordeel van de rechter in de asielprocedure dat betrokkene in zijn verweer niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij vreest bij overbrenging naar Spanje gemarteld, vervolgd en berecht zal worden in verband met zijn politieke overtuiging. De Spaanse autoriteiten zullen van de beslissing van de minister in kennis worden gesteld en ook op de hoogte worden gebracht van de door Murillo Zubiri geuite vrees voor marteling en ook van het vertrouwen dat Nederland heeft dat deze vrees ongegrond is.
Betrokkene heeft tegen Nederland een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. In verband met deze klacht wordt het Hof eveneens geïnformeerd over de beslissing van de minister van Justitie.

Tegen de beslissing van de minister kan betrokkene een kort geding instellen bij de President van de Haagse rechtbank. Tot die uitspraak blijft hij in uitleveringsdetentie.

De Spaanse autoriteiten hebben op 26 januari 1999 gevraagd om uitlevering van E. Murillo Zubiri, in verband met de verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag van de ETA op een politieagent te Pamplona in juni 1980.

De rechtbank te Haarlem heeft op 24 augustus 1999 de uitlevering aan Spanje toelaatbaar verklaard. De Hoge Raad heeft het door Murillo Zubiri ingestelde beroep tegen deze uitspraak bij arrest van 21 maart 2000 verworpen. Op 28 april van dit jaar heeft de rechtbank in Den Haag, meervoudige kamer voor vreemdelingenzaken, zijn asielaanvraag afgewezen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 23-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie