Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Situatie Ambon: onrust in Laha-Tawiri kost 8 mensenlevens

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

23-05-2000 00:50 0911314285 thejoels
Situatie Ambon 20-05 t/m 22-05

Onrust Laha-Tawiri

De onrust in Laha-Tawiri van 19-05/20/05 heeft in totaal 8 mensenlevens gekost.

Christenen: 4 personen:
Leo Tupalessy (27), Johannes Talakua (33) Jefry Picaulima (17) en Julianus Manuputty (19) en 6 gewonden.

Moslims: 4 personen:
Alwi Manilet, Lutfy, Farid en Rahayaan.

De sfeer is daar nog zeer gespannen.

Gespannen in Poka en Rumah Tiga.

Terwijl het zaterdag 20-05 in Ambonstad opmerkelijk rustig was, werd erin Poka in de baai van Ambon een bom in een prauw gegooid, waarbij 2 vrouwen en de prauw bestuurder gedood werden. Kort daarop kwam er weer een speedboot en loste een aantal schoten op een andere prauw en richting het strand. De bewoners van Poka en Rumah Tiga raakten in paniek en al gauw koncentreert zich een groot massa. De daders bleken mensen uit Morela te zijn, die hun slachtoffers verschepen.

Nog meer militairen naar Ambon.

Op zondag 21-05 zijn 200 personeel Bataljon Infanterie (yonif) 141 Kodam II/Sriwijaya in Ambon aangekomen. Zij kwamen met de Hercules tegen
12.30(WIT).

Vandaag maandag 22-05 zijn ook aangekomen;


7 bataljon Brigade Mobil (brimob) oftewel 7000 personeel, die een speciale training hebben gehad. Zij kenne de situatie Ambon en ook geografisch. Zolang zij op Ambon verblijven, krijgen deze Brimob de taak om tesamen met TNI het geweld te laten doen beeindigen.

Tijdelijke Evakuatie Internationale Hulp org.:

De internationale hulporganisatie; UNDP, ACF, MSF, MCI en ook een staflid van de Nederlandse Ambassade en 2 zusters van de RK zijn na dringend verzoek, op zondag 21-05 geevakueerd. Men voelt zich niet meer veilig op Ambon. Gezien de situatie van de afgelopen dagen, konden zij hun werk niet optimaal uitvoeren, en zij voelen zich bedreigd. Staf ambassade en de zusters van de RK werden met een TNI bus naar Benteng gebracht, terwijl de internationale hulp org. hun eigen auto gebruikten. Vandaar uit werden deze
15 pers. met de marine speedboot naar de overkant bij de AURI (militaire vliegbasis) verscheept en vervolgens met de Hercules naar Makassar. De volgende dag met de vliegtuig naar Jakarta. Bedoeling is tijdelijk te evacueren tot de rust terugkeert.

Demonstratie Gemeente van de kerk Petra voor de gouverneur gebouw.

De vrouwen van de kerk Petra eisen terugtrekking van de Laskar Jihad, nadat hun kerk is afgebrand. Vele ooggetuigen hebben gezien dat Laskar Jihad met hun witte groene zwarte kleed betrokken zijn bij het onrust in Ahuru. Men is bereid te getuigen dat de militairen Kostrad 303 ook betrokken zijn, men is tevens in bezit van bewijsstukken nu de militairen 303 en de Laskar Jihad in de reeds verbrande Petra kerk hebben achtergelaten zoals een portefeuille met indentiteitskaart.

Nieuw Aktiegroep LPRM.

Een tijdje geleden is een nieuw aktie groep in het leven geroepen, gevormd door Christenen.
LPRM is Laskar Pembela Rayat Maluku betekent de verdedigers van het Molukse volk. Deze groep is in staat ook 20.000 christenen jongeren in beweging te brengen, om te zamen met TNI en POLRI de Laskar Jihad uit te roeien, indien zij niet gauw het eiland verlaten.
LPRM zegt, voordat het Laskar Jihad kwam, was het al vrij rustig op Ambon. Er werden nog meer neutrale plekken gecreeerd, welk een tekend dat men elkaar nodig heeft.
De moslims kwamen de Christen gebied binnen en omgekeerd. Bij het ongeluk met de ferryboot Masnait hebben Moslims uit Tulehu, Liang, Tial en Tengah-Tegah de Christenen geholpen.

Even werd de oorlog vergeten.

Echter met de komst van de Jihad werd de sfeer veranderd. LPRM liet via de krant weten dat zij niet bang zijn voor de Jihad. Zij verdedigen niet alleen de Christenen, maar de gehele Molukse bevolking, want ze zijn van bewust dat de Moslims door de Laskar Jihad beinvloed zijn. En als het zover is, dan zal het een groot bloedbad zijn.

Laten wij hopen van niet.

Ambon, maandag 22-05-2000

Paulien Joel-Parera

Pusat Geredja Maluku
Moluks Kerkelijk Centrum
Moluccan Ecclesiastical Center
Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten
Tel. 030 - 635 52 40; Fax 030 - 635 52 45

Homepage:
www.maluku.org/mkc/
Email: (mkc@maluku.org)

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Stichting "Help Ambon In Nood"

Homepage:
www.maluku.org/hain/
Email: (hain@maluku.org)

Meldpunt / Posko "AMBON"
Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten
Tel. 030 - 635 52 33; Fax 030 - 635 52 61

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie