Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Seat Leon 4 doorstaat zware uitdaging

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Meer dan 8.500 kilometer avontuur

(23 Mei 2000)

Seat Leon 4 schittert in zeer zware uitdaging
De Seat Leon 4, het eerste vierwielaangedreven productiemodel van de Spaanse autofabrikant, heeft een extreem zware uitdaging doorstaan. Met succes werden drie onherbergzame gebieden doorkruist: de bevroren McKenzie River, de zoutvlaktes bij Salt Lake City en het gloeiende woestijnzand van Death Valley. Tijdens de hete tocht (meer dan 8.500 km), van het noorden van Canada tot het zuiden van Californië demonstreerde de auto zijn uitstekende prestatieniveau. Onder meer door de goede handelbaarheid op de verschillende soorten moeilijk terrein die in de drie woeste gebieden voorkwamen.
Deze uitdaging was een initiatief van de Duitse Seat.importeur en de Duitse krant Bild en in nauwe samenwerking met de Spaanse producent.

Vroeg in de ochtend van 22 maart, bij een buitentemperatuur van - 37 C, ging de rit van start. De bemanning van de Leon 4 bestond uit de 60-jarige Oostenrijker Gerhard Plattner - geen onbekende bij uitdagende ritten - en de Spanjaard Pere Serra. Serra is in dienst van Seat's R&D-testafdeling in het Martorell Technical Centre en is gespecialiseerd in dit soort testritten.

Op de vraag naar zijn ervaringen bij deze rit van meer dan 8.500 kilometer, antwoordde Plattner: "Ook onder extreme condities heeft de auto een uitstekende handelbaarheid. Op het /15 presteert hi7peffect dankzij vierwielaandrijving, handgeschakelde zesversnellingsbak en veilig heidselementen, zoals ESP. "De ervaren coureur benadrukte ook dat "het rijden op do zoutvlaktes van Salt Lake een zeer indrukwekkende ervaring was. We verrasten werkelijk iedereen met het feit dat deze standaard auto '0ngeschonden' deze zware zoutwaterproefdoorstond. De hele rit was een fantastische, onvergeteliike ervaring."

Plattner is een expert in het uitvoeren van indrukwekkende ritten. Zo reed hij in 1998 in 99 dagen 100.000 kilometer door Europa achter het stuur van een Arosa 1.7 SDi. Daarbij haalde hij een gemiddelde snelheid van 82,3 km/h en had hij een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 3,64 liter dieselolie per 100 kilometer.

Leon 41 auto zonder grenzen

De reis begon in Tuktoyaktuk, een kleine eskimostad in het noorden van Canada, 700 kilometer ten noorden van de poolcirkel en 180 kilometer van Inuvik, de eerste bestemming op deze uitdagende route. De enige manier om van Tuktoyaktuk naar Inuvik te komen is over de bevroren McKenzie River.

Na het bedwingen van de McKenzie River, die drie maanden per jaar dichtgevroren is, en het doorkruisen
van Canada via de steden Dawson, Whitehorse, Watson, Fort Nelson, Edmonton en de olympische stad
Calgary, bereikte de Leon 4 de Canadees-Amerikaanse grens. Tijdens dit eerste deel van de reis gaf de
Seat de eerste demonstraties van zijn indrukwekkende prestatieniveau.
In de Verenigde Staten, na een rit via het Yellowstone National Park en de stad Great Falls, begon de auto aan zijn tweede grote uitdaging: het Great Salt Lake in Utah.

De Leon 4 koerste met zijn 180 paardenkrachten en vierwielaandrijving over het Great Salt Lake, en dan met name over de 'Bonneville salt flat' waar hogesnelheidstests worden uitgevoerd en waar wereld snelheidsrecords worden gezet. Hier werd de auto onderworpen aan een van de zwaarste tests van deze uitdagende reis: rijden door het ondiepe meerbassin met een van de hoogste concentraties zout ter wereld. Ook deze corrosietest nam de Leon 4 zonder problemen, met als enige aandenken een dikke laag zout op carrosserie en onderstel.

Maar de tocht was daarmee beslist niet ten einde. Een zo mogelijk nog zwaardere uitdaging wachtte nu het team van Plattner, Serre en Leon 4: het 'brandend zand' van Death Valley. Eens temeer demonstreerde de Seat zijn exceptionele kunnen door zonder problemen het parcours over zowel zand als rotsen te volgen.

Ten slotte, op 3 april, dertien dagen na het vertrek uit Tuktoyaktuk kwam de reis van de Leon 4 na meer dan 8.500 kilometer ten einde. Gefinisht werd in de kleine Californische woestijnplaats Badwater, in de buurt van Los Angeles, waar op dat moment een temperatuur werd genoteerd van + 500 C. Badwater is niet alleen een van de warmste plaatsen op aarde, maar ook het laagste punt van het Amerikaanse continent:
het ligt 80 meter onder zeeniveau.

Het avontuur van de Leon 4 door drie onherbergzame gebieden werd over de hele wereld uitgezonden via internet. Verschillende webcams in de auto zorgden voor de beelden. Daarnaast deden de Duitse krant Bild en twee Duitse televisiezenders, SATi en nTV, uitgebreid verslag van deze zware 'autotest'.

Met zijn vermogen van 180 paardenkrachten, handgeschakelde zesversnellingsbak en vierwielaandrijving bereikt de Seat Leon 4 een topsnelheid van 224 km/h. Hij accelereert van 0 naar 100 km/h in 7,7 seconden en legt de kilometer met staande start af in iets meer dan 28 seconden. Op termijn zal de Leon 4 ook in Nederland worden aangeboden.

Prijzen en definitieve uitrustingsniveaus zijn op dit moment nog niet bekend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie