Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paneldiscussie over Lockerbie-proces

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamPaneldiscussie over Lockerbie-procesPersbericht 17 mei 2000


Dinsdag 23 mei organiseert het Amsterdam Center for International Law (ACIL) van de Universiteit van Amsterdam een seminar over het Lockerbie-proces. Tijdens dit proces, dat op 3 mei is begonnen, zal een Schots Hof in Nederland de verdachten van de bomaanslag op Pan Am vlucht 803 boven het Schotse Lockerbie in 1988 berechten. Het proces wordt beheerst door een combinatie van Schots recht, Nederlands recht en internationaal publiekrecht. Die combinatie is uniek en vernieuwend. Tegelijkertijd roept het proces daardoor ook een aantal juridische vragen op. Vijf juristen zullen in discussie gaan over vragen als:

* Welk recht is van toepassing binnen de ruimten waar het Schotse Hof zetelt?

* Was er een afdoende juridische basis voor de uitlevering van de verdachten van Libië aan de Schotse enclave in Nederland?
* Voldoet het proces aan de eisen van een eerlijk proces en welke verantwoordelijkheid draagt Nederland daarvoor?
In het panel nemen zitting:

Prof. R. Black, Universiteit van Edingburgh, was (in 1994) mede-ontwerper van het voorstel om de verdachten te laten berechten door een Schots Hof in Nederland.
Prof. dr. M.T. Kamminga, Universiteit van Maastricht, heeft gepubliceerd over de vraag of het proces voldoet aan de standaarden voor een eerlijk proces.
Mr. M. Mackarel, Universiteit van Dundee, en co-auteur van een gezaghebbend artikel in het Nederlands Juristenblad waar de diverse juridische problemen van het proces aan het licht worden gebracht. Prof. mr. A.H.J. Swart, Raadsheer in het Hof Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, specialist op het gebied van internationaal strafrecht.
Prof. mr. G.A.M. Stijards, ministerie van Justitie, betrokken bij het opstellen van de internationale en nationale regelgeving die ten grondslag ligt aan het proces.

Prof. mr. P.A. Nollkaemper, Universiteit van Amsterdam en directeur van het Amsterdam Center for International Law, is voorzitter van het panel.

Plaats
Slot Zeist,
Béletage-links,
Zinzendorflaan 1
3703 CE ZEIST

Tijd
23 mei, 14:00 - 17.30 uur,
ontvangst vanaf 13.30 uur

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie