Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie Utrecht voor centrum thuiswonende demente ouderen

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht


Persbericht
23 mei 2000

Succesformule naar Amsterdams voorbeeld
PROVINCIALE SUBSIDIE VOOR ONTMOETINGSCENTRUM THUISWONENDE DEMENTERENDE OUDEREN EN VERZORGERS

Gedeputeerde Staten hebben besloten het regionale project Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun verzorgers te steunen met een bijdrage van 40.000 gulden. Het model voor het project is ontwikkeld in Amsterdam. Bijzonder aan het project is de tweeledige benadering waarbij zowel de dementerende oudere als ook de verzorger centraal staan en een plaats krijgen in het centrum en het activiteitenaanbod.

Relatie tot provinciaal beleid
Het gaat om een zorgvernieuwend project, dat goed aansluit bij het eerdere initiatief van de provincie Utrecht om tijdens vier thema-avonden aandacht te vragen voor de impact van dementie op de omgeving. Het project is ook vernieuwend voor wat betreft de verbreding en verheldering van de zorgvraag: niet alleen de patiënt maar zijn omgeving staat centraal.

Het project
In het Amsterdamse model van ontmoetingscentra zijn er voor de verzorgers informatiebijeenkomsten, een gespreksgroep, spreekuur en praktische hulp bij het regelen van zorg thuis en verpleeghuisopname. Voor de mensen met dementie is er een dagsociëteit. De formule van dit project heeft, vergeleken met reguliere dagbehandeling, een positiever effect op de draagkracht van de verzorgers en het functioneren van dementerenden. De verzorgers ervaren minder belasting en kunnen de zorg langer en beter volhouden. Bij de dementerende oudere zijn minder gedragsproblemen, resulterend in uitstel van opname. In vier regio's (Utrecht, Groningen, Nijmegen en Amstelveen) wordt een ontmoetingscentrum opgericht. Het eerste jaar bestaat uit voorbereiding. Er wordt een werkgroep ingesteld en er wordt gezocht naar een locatie, structurele middelen en personeel. De werkgroep bestaat uit huisartsen, thuiszorg, kruiswerk, RIAGG, stichting welzijn ouderen, verzorgings- en verpleeghuizen, maatschappelijk werk, de regionale Alzheimerstichtingen en de zorgverzekeraar. In het tweede jaar gaat het centrum van start en zal de werkgroep als begeleidingsgroep fungeren. Voor het project wordt bij diverse partijen subsidie aangevraagd.
Het GS-voorstel wordt behandeld in de statencommissie Zorg en Welzijn op 5 juni.
(Voor informatie: Evelien.ten.Bosch@provincie-utrecht.nl, 030 - 258 24 93)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie