Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale Leiden: hedendaagse kunst in Japan

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282


dinsdag 23 mei 20.30 - 22.00 uur
Studium Generale-lezing in de serie 'Japan-Nederland/Nederland-Japan'
spreker: dr. Kitty Zijlmans (Kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden)
titel: Kunst uit het laboratorium: hedendaagse kunst in Japan

Wat in Europa en de Verenigde Staten 'hedendaagse kunst' wordt genoemd, mag in het officiële kunstcircuit in Japan weliswaar nog zo onzichtbaar zijn, 'alive and kicking' is ze wel. Kunstmanifestaties op straat, op fabrieksterreinen of in lege scholen zijn geen uitzonderingen meer en geen materiaal wordt geschuwd. De experimentele kunst is levend. De Japanners hebben - in de woorden van criticus Fumihiro Nonomura - toegang tot dezelfde informatie als het westen en men voert een levendige dialoog. Alleen: het westen is niet langer meer het 'rolmodel', eerder het omgekeerde is het geval. Het westen is steeds meer met belangstelling naar Japan gaan kijken. Onderwerpen als het lichaam, herinnering, het hervinden van oude waarden, het hier en nu, locatie, identiteit, proces, verleden en heden vinden hun individuele uitdrukkingsvorm, ver verwijderd van exotisme en epigonisme. Hiermee sluit de hedendaagse Japanse kunst aan bij internationale ontwikkelingen. De ingrediënten zijn dezelfde, de uitkomsten ook?

Plaats: Witte Singel/Doelencomplex, Cleveringaplaats 1, gebouw 1175, zaal 028Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, Internationalisering, Communicatie en Studenten;

Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 28 april 2000, 10:00 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie