Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn


Week 20 - 11 mei t/m 17 mei 2000

Nieuws Archief (eerder geplaatst nieuws)

THIJMEN DE RUIG OVERLEDEN

Afgelopen zondag is Thijmen de Ruig overleden. De meeste oudere Baarnaars kenden hem wel, hij was vroeger eigenaar van het zwembad in de Eem en de bijbehorende jachthaven. Een tijd lang had hij ook een camping aan de Eem, Bestevaer, waar in de zomer vooral veel oud-Baarnaars een plaatsje zochten. Lange tijd was hij actief in het verenigingsleven o.a. in het bestuur van Excelsior, de Oranjevereniging en het VVV. Tot groot genoegen van de vele Baarnse kinderen ( en van hemzelf) was Thijmen de Ruig lange tijd Sinterklaas. Hij kon daar prachtige verhalen over vertellen. Dat vertellen en praten over vroeger, over Baarn, is hij altijd blijven doen. Hij had ook de verhalen over Oud-Baarn, die op onze site staan, ter beschikking gesteld, zodat ook 'buitenlandse Baarnaars' er nog eens over konden lezen.
Erg betrokken was hij ook bij de Historische Kring 'Baerne', hij opende in februari nog de tentoonstelling 'Van Praamgracht tot Drakenburgergracht' in de Oudheidkamer.
Dat iedereen zijn inspanningen voor Baarn waardeerde, bleek uit de onderscheiding die hij in 1977 kreeg, de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.
Thijmen de Ruig had wat met de Eem, hij heeft ook altijd bij Bestevaer gewoond. De laatste tijd werd zijn gezondheid wat minder, wat hem echter niet verhinderde alle Baarnse gebeurtenissen nauwgezet te blijven volgen en te bepraten met zijn bezoekers. Een markante Baarnaar is er niet meer. Thijmen de Ruig is 93 jaar geworden.

BRAND BIJ SQUARE MODE

In de nacht van woensdag op donderdag kwam er bij de Brandweer een melding binnen. Nabij het pand in de Laanstraat van Square Mode zou een kleine buitenbrand zijn. Volgens de melding zou het gaan om een bankje dat in brand stond. Bij aankomst constateerde de bevelvoerder n.a.v. de grote hoeveelheid rook, dat er meer aan de hand moest zijn. Met de melding 'middelbrand' kwam er assistentie van een tweede blusvoertuig. Toen de tweede wagen ter plaatse was, bleek het winkelpand dusdanig in brand te staan dat besloten werd de melding 'grote brand' te geven. De derde bluseenheid plus alle aanwezige manschappen, alsmede een ladderwagen en een ademluchtcontainer werden gealarmeerd. Ook burgemeester mevrouw Wolterink, de commandant en de regionale hoofdofficier van dienst waren ter plaatse. De brand kon snel geblust worden, de winkel op de begane grond had helemaal in brand gestaan, de bovenwoningen waren door de rook onbruikbaar geworden.
Terwijl de brandweer nog bezig was met de evaluatie, werd opnieuw gealarmeerd voor kleine nabluswerkzaamheden, waarop er weer een eenheid uitrukte. Bij aankomst bleek dat de hele winkel opnieuw in de brand stond, waarop opnieuw 'middelbrand' werd gegeven en de in de kazerne aanwezige manschappen opnieuw uitrukten. Ditmaal bleek de bestrijding van de brand zo complex te zijn, dat pas na twee uur het sein 'brand meester' kon worden gegeven.
De vrijwilligers konden toen, na ruim negen uur hard werken, terug naar de kazerne. Men vermoedt dat de oorzaak van de brand een brandende container tegen de gevel van de winkel is geweest. De reden dat de brand opnieuw aanwakkerde, is waarschijnlijk de grote hoeveelheid warmte die tussen het bovenste plafond en de verdiepingsvloer heeft gezeten. Er waren in de winkel meerdere plafonds boven elkaar aangebracht, waarvan de brandweer na de eerste brand er één had verwijderd.
De Technische Recherche van de Politie doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand. De totale schade wordt geschat op ca. fl.
500.000.-


25 JAAR WALDHEIM-MAVO

De Waldheim Mavo ontstond door een fusie van de Astro Mavo en de Wilhelmina Mavo. Op de plek waar vroeger Villa Waldheim stond en later het Baarnsch Lyceum., startte in februari 1976 de bouw van deze nieuwe school. In oktober 1976 werd de Waldheim Mavo officieel in gebruik genomen, er waren toen 315 leerlingen. De bouw begon wel in
1976, maar de school zelf startte op 1 augustus 1975, vijf en twintig jaar geleden dus.
Afgelopen week waren er op de 25-jarige Walheim Mavo veel festiviteiten. Vrijdag werd een jubileumboekje uitgereikt, waarvan een groot deel is geschreven door Fred Lammers, de vader van een oud-leerling. De volgende dag volgde vanaf 13.00 uur een reünie, die door veel oud-leerlingen werd bezocht. Vooral voor de scheidende directeur Kraayenveld was dit een geslaagd weerzien met veel oud-leerlingen.
Dinsdag en woensdag was er voor de onder- en bovenbouw een feestavond met een toneelstuk gespeeld door het personeel. Donderdag startte er vanaf 11.00 uur een vossenjacht, gevolgd door een personeelsuitje op vrijdag. Het totale feestgebeuren wordt op 16 juni afgesloten met een excursie naar Eurodisney met de leerlingen van de klassen 1, 2 en 3.
BAARNSE ZIEKENOMROEP OP LOCATIE

Zaterdag 29 april bestond de Baarnse Ziekenomroep 40 jaar. Op die dag werd dit jaar echter Koninginnedag gevierd. Daarom werd de feestelijke dag verschoven naar zaterdag 13 mei. Feest dus in Baarn.....en door Baarn. Want om iedereen eens te laten zien wat de Ziekenomroep nu eigenlijk doet, was er iets speciaals bedacht. Vanaf verschillende locaties werd elke keer een uitzending van een half uur verzorgd. Alle soorten programma's kwamen op deze manier aan bod, afgewisseld met een half uurtje studiopresentatie. Topdrukte voor de technici, die elke keer weer alle apparatuur voor de uitzending op en af moesten bouwen. Het was goed te zien (en te horen) wat er nu allemaal kan.
Veertig jaar geleden was dat wel anders. Er werd toen met een bandrecorder en een microfoon begonnen in de huiskamer, later werd verhuisd naar de zolder van de Julianamavo. Daar moest er, vanwege de akoestiek, soms zelfs in een kast worden opgenomen. De volgende en eerste echte studio kreeg de BZO in de Lindenlaan. Toen daar echter huizen moesten komen, kwam het Poorthuis in zicht. De ca. zeventig vrijwilligers verbouwden de klaslokalen tot een prachtige, professionele studioruimte.
Dit jaar gaat er veel veranderen, de BZO wordt lokaal. Een verjaardagscadeautje, maar terugkijkend naar de feestdag van afgelopen zaterdag, zijn ze er helemaal klaar voor.

BAARN HELPT PERIS

Al bijna tien jaar onderhoudt de werkgroep Baarn helpt Peris intensief contact met de inwoners van het Roemeense plaatsje Peris. Deze contacten mondden de afgelopen jaren veelvuldig uit in projecten waarbij het verbeteren van de leefomstandigheden van alle bewoners voorop staat. Veel is al bereikt, maar hulp blijft nog steeds nodig. Dat bleek recent ook weer toen een klein gezelschap vanuit Baarn tijdens het bezoek in Peris kon constateren dat door de heftige regenval van de afgelopen maanden er nog niet op het land gewerkt kan worden. Ook in 1999 heeft de landbouw in en om het agrarische dorpje Peris een stevige knauw gehad van de weergoden. Ook toen bleek het pas later in het jaar mogelijk het werk op het land te beginnen. Dat daardoor de oogst danig is tegenvallen hebben de bezoekers met eigen ogen (en maag) kunnen constateren. De voorraden van voedsel van het vorige jaar beginnen aardig op te raken en geld om geïmporteerde groenten (en fruit) te kopen is er niet. De schamele pensioentjes van een hoop gezinnen blijken ook maar nauwelijks genoeg om van rond te komen. Reden ook dat het aantal gezinnen wat leeft aan de rand van de armoedegrens ook het afgelopen jaar weer is gestegen. Toch, of juist nu!, zit de werkgroep niet bij de pakken neer. Op dit moment worden er al weer volop voorbereidingen gedaan voor de belangrijkste fondsenwerving actie van het jaar de Perismarkt. Ook dit jaar wordt er weer een gezellige rommelmarkt georganiseerd op de Brink in Baarn. En wel op 27 mei aanstaande. (van 9:00 uur tot 16:00 uur). In de voorbereidingen is de inzameling en het sorteren van allerlei bruikbare artikelen weer in volle gang. Op 20 mei aanstaande is er nog de mogelijkheid om in te leveren van 10:00 - 12:00 staan de vrijwilligers van de werkgroep weer klaar om bruikbare spullen in ontvangst te nemen. (Herberg van Paulus, Stationsweg, Baarn).
CHAUFFEURSWEDSTRIJDEN

Al verschillende jaren strijden de Brandweer en de Gemeente om de Philip Gros Bokaal. Op de gemeentewerf stonden een brandweerwagen en een volkwagenbusje klaar voor de verschillende rijvaardigheidsproeven. De chauffeurs hebben een groot en een klein rijbewijs en moeten een theoretisch en een praktisch gedeelte afleggen. De theorie werd afgenomen door Philip Gros zelf. Het praktische gedeelte bestond uit verschillende onderdelen, zoals file parkeren, het kanon (vooruitrijdend de kanonsloop in de roos steken), de carrousel, garageparkeren en het stoppen bij paaltjes. Er deden bij deze wedstrijd 24 chauffeurs mee, de brandweer kwam bij het puntentellen als overwinnaar uit de bus.
VVN-adviseur Gros, naar wie de PHG bokaal is genoemd, overhandigde zelf de wisselbeker aan de winnende ploeg. De individuele prijzen werden overhandigd door wethouder v.d. Kerk.

AGENDA


- Onder het motto'BRADERIE IN BAARN' organiseert de Winkeliersvereniging Centrum Baarn haar eerste NAALDDAG op 20 mei a.s.
Dat 'kleurrijk' staat deze dag voor 'Oranje'. De Europeesche voetbalkampioenschappen staan voor de deur en Baarn is al helemaal in de sfeer.
Vanaf 10.00 uur staan er ca. 100 kramen in alle winkelstraten met veel leuke artikelen. Deze zaterdag is er op de Brink ook een Geraniummarkt.
Voor de muzikale omlijsting zorgen 3 orkesten, die vanaf 12.00 uur tot ca. 16.00 uur in de centrumstraten lopen.


- Van VRIJDAG 19 t/m ZONDAG 21 MEI wordt er in Kasteel Groeneveld een grote VERKOOPEXPOSITIE gehouden van de AMCHA Kunstcollectie. De collectie omvat een met zorg samengestelde verzameling van meer dan
150 schilderijen, tekeningen, sculpturen en sierobjecten, groot en klein, van formaat en prijs. De Kunstcollectie is tot stand gekomen dankzij bekende kunstenaars, kunstbemiddelaars en particuliere schenkers. Zij brachten kunstwerken in uit grote genegenheid voor het Simon Wiesenthal Huis in Tel Aviv, waar getraumatiseerde overlevenden van de Holocaust psychologische hulp ontvangen van Amcha Israël. Temidden van een fraai Engels landschapspark staan de sculpturen met op de achtergrond het kasteel. Voor meer informatie kunt u bellen met Kasteel Groenveld, tel. 035-5429446


- DINSDAG 23 MEI wordt er begonnen met de 55ste AVONDVIERDAAGSE. Voor de 1ste keer viel er een echte Vierdaagsekrant bij alle inwoners in de bus. ' Doe eens wat anders. Doe de Avondvierdaagse' stond er op het voorblad. 'Een nuttige vrijetijdsbesteding, genieten in en van de natuur, in kontakt komen met medemensen en....bevorderlijk voor uw gezondheid.' Op 17 en 18 mei was de inschrijving, de loopafstanden zijn 10 en 15 km. per avond.


- De HENGELSPORTVERENIGING DE SNOEKBAARS organiseert op de Nationale Hengelsportdag, zaterdag 27 mei, een GRATIS JEUGDVISWEDSTRIJD. Er wordt gevist met een vaste hengel, dus geen werphengel. Jongeren van 5 t/m 14 jaar uit Baarn, Soest en Bunschoten kunnen aan deze wedstrijd meedoen. Er wordt gevist in de vijver met het eiland aan het Hazenpad in Soest, aanvang 9.30 uur, einde 12.00 uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Voor meer informatie kan gebeld worden naar E. v.d Kraats, tel.035- 6019955, of W. v.d. Kraats, tel. 035- 6016895 Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie