Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn


Week 20 - 11 mei t/m 17 mei 2000

Nieuws Archief (eerder geplaatst nieuws)

THIJMEN DE RUIG OVERLEDEN

Afgelopen zondag is Thijmen de Ruig overleden. De meeste oudere Baarnaars kenden hem wel, hij was vroeger eigenaar van het zwembad in de Eem en de bijbehorende jachthaven. Een tijd lang had hij ook een camping aan de Eem, Bestevaer, waar in de zomer vooral veel oud-Baarnaars een plaatsje zochten. Lange tijd was hij actief in het verenigingsleven o.a. in het bestuur van Excelsior, de Oranjevereniging en het VVV. Tot groot genoegen van de vele Baarnse kinderen ( en van hemzelf) was Thijmen de Ruig lange tijd Sinterklaas. Hij kon daar prachtige verhalen over vertellen. Dat vertellen en praten over vroeger, over Baarn, is hij altijd blijven doen. Hij had ook de verhalen over Oud-Baarn, die op onze site staan, ter beschikking gesteld, zodat ook 'buitenlandse Baarnaars' er nog eens over konden lezen.
Erg betrokken was hij ook bij de Historische Kring 'Baerne', hij opende in februari nog de tentoonstelling 'Van Praamgracht tot Drakenburgergracht' in de Oudheidkamer.
Dat iedereen zijn inspanningen voor Baarn waardeerde, bleek uit de onderscheiding die hij in 1977 kreeg, de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.
Thijmen de Ruig had wat met de Eem, hij heeft ook altijd bij Bestevaer gewoond. De laatste tijd werd zijn gezondheid wat minder, wat hem echter niet verhinderde alle Baarnse gebeurtenissen nauwgezet te blijven volgen en te bepraten met zijn bezoekers. Een markante Baarnaar is er niet meer. Thijmen de Ruig is 93 jaar geworden.

BRAND BIJ SQUARE MODE

In de nacht van woensdag op donderdag kwam er bij de Brandweer een melding binnen. Nabij het pand in de Laanstraat van Square Mode zou een kleine buitenbrand zijn. Volgens de melding zou het gaan om een bankje dat in brand stond. Bij aankomst constateerde de bevelvoerder n.a.v. de grote hoeveelheid rook, dat er meer aan de hand moest zijn. Met de melding 'middelbrand' kwam er assistentie van een tweede blusvoertuig. Toen de tweede wagen ter plaatse was, bleek het winkelpand dusdanig in brand te staan dat besloten werd de melding 'grote brand' te geven. De derde bluseenheid plus alle aanwezige manschappen, alsmede een ladderwagen en een ademluchtcontainer werden gealarmeerd. Ook burgemeester mevrouw Wolterink, de commandant en de regionale hoofdofficier van dienst waren ter plaatse. De brand kon snel geblust worden, de winkel op de begane grond had helemaal in brand gestaan, de bovenwoningen waren door de rook onbruikbaar geworden.
Terwijl de brandweer nog bezig was met de evaluatie, werd opnieuw gealarmeerd voor kleine nabluswerkzaamheden, waarop er weer een eenheid uitrukte. Bij aankomst bleek dat de hele winkel opnieuw in de brand stond, waarop opnieuw 'middelbrand' werd gegeven en de in de kazerne aanwezige manschappen opnieuw uitrukten. Ditmaal bleek de bestrijding van de brand zo complex te zijn, dat pas na twee uur het sein 'brand meester' kon worden gegeven.
De vrijwilligers konden toen, na ruim negen uur hard werken, terug naar de kazerne. Men vermoedt dat de oorzaak van de brand een brandende container tegen de gevel van de winkel is geweest. De reden dat de brand opnieuw aanwakkerde, is waarschijnlijk de grote hoeveelheid warmte die tussen het bovenste plafond en de verdiepingsvloer heeft gezeten. Er waren in de winkel meerdere plafonds boven elkaar aangebracht, waarvan de brandweer na de eerste brand er één had verwijderd.
De Technische Recherche van de Politie doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand. De totale schade wordt geschat op ca. fl.
500.000.-


25 JAAR WALDHEIM-MAVO

De Waldheim Mavo ontstond door een fusie van de Astro Mavo en de Wilhelmina Mavo. Op de plek waar vroeger Villa Waldheim stond en later het Baarnsch Lyceum., startte in februari 1976 de bouw van deze nieuwe school. In oktober 1976 werd de Waldheim Mavo officieel in gebruik genomen, er waren toen 315 leerlingen. De bouw begon wel in
1976, maar de school zelf startte op 1 augustus 1975, vijf en twintig jaar geleden dus.
Afgelopen week waren er op de 25-jarige Walheim Mavo veel festiviteiten. Vrijdag werd een jubileumboekje uitgereikt, waarvan een groot deel is geschreven door Fred Lammers, de vader van een oud-leerling. De volgende dag volgde vanaf 13.00 uur een reünie, die door veel oud-leerlingen werd bezocht. Vooral voor de scheidende directeur Kraayenveld was dit een geslaagd weerzien met veel oud-leerlingen.
Dinsdag en woensdag was er voor de onder- en bovenbouw een feestavond met een toneelstuk gespeeld door het personeel. Donderdag startte er vanaf 11.00 uur een vossenjacht, gevolgd door een personeelsuitje op vrijdag. Het totale feestgebeuren wordt op 16 juni afgesloten met een excursie naar Eurodisney met de leerlingen van de klassen 1, 2 en 3.
BAARNSE ZIEKENOMROEP OP LOCATIE

Zaterdag 29 april bestond de Baarnse Ziekenomroep 40 jaar. Op die dag werd dit jaar echter Koninginnedag gevierd. Daarom werd de feestelijke dag verschoven naar zaterdag 13 mei. Feest dus in Baarn.....en door Baarn. Want om iedereen eens te laten zien wat de Ziekenomroep nu eigenlijk doet, was er iets speciaals bedacht. Vanaf verschillende locaties werd elke keer een uitzending van een half uur verzorgd. Alle soorten programma's kwamen op deze manier aan bod, afgewisseld met een half uurtje studiopresentatie. Topdrukte voor de technici, die elke keer weer alle apparatuur voor de uitzending op en af moesten bouwen. Het was goed te zien (en te horen) wat er nu allemaal kan.
Veertig jaar geleden was dat wel anders. Er werd toen met een bandrecorder en een microfoon begonnen in de huiskamer, later werd verhuisd naar de zolder van de Julianamavo. Daar moest er, vanwege de akoestiek, soms zelfs in een kast worden opgenomen. De volgende en eerste echte studio kreeg de BZO in de Lindenlaan. Toen daar echter huizen moesten komen, kwam het Poorthuis in zicht. De ca. zeventig vrijwilligers verbouwden de klaslokalen tot een prachtige, professionele studioruimte.
Dit jaar gaat er veel veranderen, de BZO wordt lokaal. Een verjaardagscadeautje, maar terugkijkend naar de feestdag van afgelopen zaterdag, zijn ze er helemaal klaar voor.

BAARN HELPT PERIS

Al bijna tien jaar onderhoudt de werkgroep Baarn helpt Peris intensief contact met de inwoners van het Roemeense plaatsje Peris. Deze contacten mondden de afgelopen jaren veelvuldig uit in projecten waarbij het verbeteren van de leefomstandigheden van alle bewoners voorop staat. Veel is al bereikt, maar hulp blijft nog steeds nodig. Dat bleek recent ook weer toen een klein gezelschap vanuit Baarn tijdens het bezoek in Peris kon constateren dat door de heftige regenval van de afgelopen maanden er nog niet op het land gewerkt kan worden. Ook in 1999 heeft de landbouw in en om het agrarische dorpje Peris een stevige knauw gehad van de weergoden. Ook toen bleek het pas later in het jaar mogelijk het werk op het land te beginnen. Dat daardoor de oogst danig is tegenvallen hebben de bezoekers met eigen ogen (en maag) kunnen constateren. De voorraden van voedsel van het vorige jaar beginnen aardig op te raken en geld om geïmporteerde groenten (en fruit) te kopen is er niet. De schamele pensioentjes van een hoop gezinnen blijken ook maar nauwelijks genoeg om van rond te komen. Reden ook dat het aantal gezinnen wat leeft aan de rand van de armoedegrens ook het afgelopen jaar weer is gestegen. Toch, of juist nu!, zit de werkgroep niet bij de pakken neer. Op dit moment worden er al weer volop voorbereidingen gedaan voor de belangrijkste fondsenwerving actie van het jaar de Perismarkt. Ook dit jaar wordt er weer een gezellige rommelmarkt georganiseerd op de Brink in Baarn. En wel op 27 mei aanstaande. (van 9:00 uur tot 16:00 uur). In de voorbereidingen is de inzameling en het sorteren van allerlei bruikbare artikelen weer in volle gang. Op 20 mei aanstaande is er nog de mogelijkheid om in te leveren van 10:00 - 12:00 staan de vrijwilligers van de werkgroep weer klaar om bruikbare spullen in ontvangst te nemen. (Herberg van Paulus, Stationsweg, Baarn).
CHAUFFEURSWEDSTRIJDEN

Al verschillende jaren strijden de Brandweer en de Gemeente om de Philip Gros Bokaal. Op de gemeentewerf stonden een brandweerwagen en een volkwagenbusje klaar voor de verschillende rijvaardigheidsproeven. De chauffeurs hebben een groot en een klein rijbewijs en moeten een theoretisch en een praktisch gedeelte afleggen. De theorie werd afgenomen door Philip Gros zelf. Het praktische gedeelte bestond uit verschillende onderdelen, zoals file parkeren, het kanon (vooruitrijdend de kanonsloop in de roos steken), de carrousel, garageparkeren en het stoppen bij paaltjes. Er deden bij deze wedstrijd 24 chauffeurs mee, de brandweer kwam bij het puntentellen als overwinnaar uit de bus.
VVN-adviseur Gros, naar wie de PHG bokaal is genoemd, overhandigde zelf de wisselbeker aan de winnende ploeg. De individuele prijzen werden overhandigd door wethouder v.d. Kerk.

AGENDA


- Onder het motto'BRADERIE IN BAARN' organiseert de Winkeliersvereniging Centrum Baarn haar eerste NAALDDAG op 20 mei a.s.
Dat 'kleurrijk' staat deze dag voor 'Oranje'. De Europeesche voetbalkampioenschappen staan voor de deur en Baarn is al helemaal in de sfeer.
Vanaf 10.00 uur staan er ca. 100 kramen in alle winkelstraten met veel leuke artikelen. Deze zaterdag is er op de Brink ook een Geraniummarkt.
Voor de muzikale omlijsting zorgen 3 orkesten, die vanaf 12.00 uur tot ca. 16.00 uur in de centrumstraten lopen.


- Van VRIJDAG 19 t/m ZONDAG 21 MEI wordt er in Kasteel Groeneveld een grote VERKOOPEXPOSITIE gehouden van de AMCHA Kunstcollectie. De collectie omvat een met zorg samengestelde verzameling van meer dan
150 schilderijen, tekeningen, sculpturen en sierobjecten, groot en klein, van formaat en prijs. De Kunstcollectie is tot stand gekomen dankzij bekende kunstenaars, kunstbemiddelaars en particuliere schenkers. Zij brachten kunstwerken in uit grote genegenheid voor het Simon Wiesenthal Huis in Tel Aviv, waar getraumatiseerde overlevenden van de Holocaust psychologische hulp ontvangen van Amcha Israël. Temidden van een fraai Engels landschapspark staan de sculpturen met op de achtergrond het kasteel. Voor meer informatie kunt u bellen met Kasteel Groenveld, tel. 035-5429446


- DINSDAG 23 MEI wordt er begonnen met de 55ste AVONDVIERDAAGSE. Voor de 1ste keer viel er een echte Vierdaagsekrant bij alle inwoners in de bus. ' Doe eens wat anders. Doe de Avondvierdaagse' stond er op het voorblad. 'Een nuttige vrijetijdsbesteding, genieten in en van de natuur, in kontakt komen met medemensen en....bevorderlijk voor uw gezondheid.' Op 17 en 18 mei was de inschrijving, de loopafstanden zijn 10 en 15 km. per avond.


- De HENGELSPORTVERENIGING DE SNOEKBAARS organiseert op de Nationale Hengelsportdag, zaterdag 27 mei, een GRATIS JEUGDVISWEDSTRIJD. Er wordt gevist met een vaste hengel, dus geen werphengel. Jongeren van 5 t/m 14 jaar uit Baarn, Soest en Bunschoten kunnen aan deze wedstrijd meedoen. Er wordt gevist in de vijver met het eiland aan het Hazenpad in Soest, aanvang 9.30 uur, einde 12.00 uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Voor meer informatie kan gebeld worden naar E. v.d Kraats, tel.035- 6019955, of W. v.d. Kraats, tel. 035- 6016895 Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...