Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Impuls voor Platform Elektronisch Stemmen

Datum nieuwsfeit: 23-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Impuls voor PELS

Dinsdag 23 mei 2000

In juni 1999 was EPN één van de oprichters van het Platform Elektronisch Stemmen (PELS). De bedoeling van PELS was meer druk op de totstandkoming van elektronisch stemmen uit te oefenen. En dat is gelukt. Al in juli, dus al binnen een maand, werden er hierover in de kamer vragen gesteld aan minister van Boxtel. Meer dan 40 kamerleden ondertekenden ook een digitaal volkspetitionnementvoor elektronisch stemmen. (www.pels.net). Direct na de zomer verscheen de nota Ontwikkelingen in het kiesrecht, van minister van Boxtel. Hierin kondigde de minister aan om in 2003 een grootschalig experiment te houden bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

In het verleden is bij een aantal verkiezingen voor waterschappen al ervaring opgedaan met stemmen per telefoon. Voor de eerste keer gebeurde dat in november 1997 bij het Waterschap Veluwe. In die maand konden 57.000 van de 385.000 stemgerechtigden op die manier hun stem uitbrengen. EPN wil ook het stemmen per telefoon mogelijk maken, naast het gebruik van de PC. Dit omdat de (mobiele) telefoon een veel grotere gebruiksdichtheid kent.

Om het kiezen op afstand mogelijk te maken, moet aan vier voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet gecontroleerd kunnen worden of de kiezer kiesgerechtigd is en of deze nog niet eerder heeft gestemd. Ten tweede moet er een virtueel stemlokaal komen, waar de kiezer efficiënt, veilig en discreet kan stemmen. Ten derde moet de kiezer zich bij de stemming kunnen legitimeren via een elektronische identiteitskaart. Ten vierde moet de regelgeving rond de verkiezingen (waarschijnlijk) worden aangepast.

Inmiddels is bekend dat technisch gezien aan al deze voorwaarden kan worden voldaan. Dit is gebleken uit een recente definitiestudie naar de verschillende facetten van Kiezen Op Afstand. Binnen het ministerie wordt nu hard gewerkt aan het virtueel stemlokaal, de elektronische identificatie, de juridische aanpassingen en het onderzoek naar de ervaringen elders. Rond het project is een klankbordgroep geformuleerd, waarin onder andere EPN zitting heeft. Volgens de huidige plannen zullen er al vanaf het najaar 2000 de eerste kleinere experimenten op deelgebieden van het elektronisch stemmen plaatsvinden.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie