Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw jasje voor kinderopvang in gemeente Breda

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


NIEUW JASJE VOOR KINDEROPVANG IN BREDA

Op het gebied van kinderopvang staat de komende tijd veel te gebeuren in Breda. Zo wil de gemeente kinderopvang meer op maat aanbieden, zodat ouders kinderopvang bijvoorbeeld op voor hun gewenste tijdstippen kunnen inkopen. Verder laat de gemeente kinderopvang meer aansluiten bij het basisonderwijs om eerder in te kunnen spelen op de taal- en persoonlijke ontwikkeling van jonge kinderen. Ook kunnen ouders hun kinderen in de toekomst dichter bij de woon- of werkplaats brengen want de spreiding van kinderopvang wordt verbeterd. Een ander doel is uitbreiding van het aantal kinderopvangplaatsen met 708 vóór
2003. Dat staat in de hoofdlijnennotitie kinderopvang die het college van burgemeester en wethouders deze week vrijgaf voor inspraak.

Visie tot 2010

Belanghebbenden kunnen tot 23 juni aanstaande een schriftelijke reactie geven. De komende drie jaar ontwikkelt de gemeente een visie tot aan 2010. In deze visie staan de gemeentelijke rol, de doelstelling van kinderopvang en de relatie met jeugdbeleid, onderwijsbeleid en economisch beleid. Basis van de hoofdlijnennotitie is een inventarisatie die de gemeente samen met partners uit het veld - waaronder COKB, stichting Sprong en Vertizontaal - heeft verricht. In de notitie staat dat de gemeente Breda het onderscheid tussen kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal wil laten vervallen. Dat kan door kinderen voortaan op te vangen in zogenoemde kindercentra die alle vormen van kinderopvang op maat aanbieden.

Intensievere samenwerking met basisonderwijs

Ook wil de gemeente Breda de samenwerking tussen kindercentra en basisscholen bevorderen. Zo kunnen kinderen die een groot risico lopen op onderwijsachterstand beter begeleid worden naar de basisschool. Het is de bedoeling dat kindercentra in de toekomst niet alleen gebruikt worden voor voorschoolse educatie maar ook voor buitenschoolse opvang. Ook wil Breda dat kinderen uit risicogroepen recht krijgen op opvang voor meer dagdelen in de peuterspeelzaal zonder dat ouders meer eigen bijdrage moeten betalen. Tot slot wil de gemeente in de toekomst, behalve bij het COKB, ook plaatsen inkopen bij particuliere aanbieders. Dat komt de spreiding ten goede en draagt bij aan het voorkomen van een tweedeling in de kinderopvang.

Extra opvang

Breda breidt de kinderopvangplaatsen uit met behulp van rijksgeld. In januari 1999 stelde de gemeente zich als doel om voor het einde van het jaar 2000, 444 extra plaatsen te realiseren. Dit wordt nu verhoogd naar 708 plaatsen. De verwachting is dat ook na 2003 de behoefte aan kinderopvang toeneemt omdat steeds vaker beide partners werken.

Breda, 24 mei 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie