Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over arbeidsmarktbeleid

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Arbeidsmarktbeleid (240500)

Archief Schriftelijke Vragen Archief Schriftelijke Vragen

Arbeidsmarktbeleid (240500)

Den Haag, 24 mei 2000

Inbreng:
Dank voor deze notitie van beide bewindslieden waarin op overzichtelijke wijze de beleidsdoelstellingen op het arbeidsmarktbeleid integraal zijn weergegeven.
Veel van wat in deze notitie staat was al bekend maar het is plezierig om de personeelsproblematiek in de Zorgsector op deze wijze in zijn geheel gepresenteerd te krijgen.
Vervolgens is de vraag welke functie heeft deze notitie of wat kan de Kamer er mee doen? Niet ontkend kan worden dat deze notitie ook een directe relatie heeft met de wachtlijstenproblematiek en de meerjarenafspraken.
Eerder werd afgesproken om de Kamer periodiek te informeren over de stand van zaken van de meerjarenafspraken en wachtlijstproblematiek, de Kamer wil de mogelijkheid hebben om deze zaken in samenhang te bezien.

Allereerst de notitie van 18 mei inzake de personeelsproblematiek. Bruikbare notitie, diagnose goed, ingezette therapie lijkt adequaat maar resultaten zijn nog niet zichtbaar of laat ik zeggen meetbaar, dit gelet op de wachtlijstenproblematiek als één van de symptomen Of kunnen de bewindslieden cijfermatig aantonen of er vooruitgang geboekt is in het kader van het Convenant (CAZ) of meerjarig beleidskader 2000-2004. Zo neen, wanneer dan wel, (zie eerder, voorjaar 2001?)
Op dit moment wil mijn fractie volstaan met een aantal opmerkingen over dit stuk.
Instroom HBO-V opleiding is ook in 1999 nog verder gedaald, dit i.t.t. de andere sectoren in V en V.
In het AO van 9 december jl. werd door de minister toegezegd met haar collega van OCW te zullen overleggen over het benodigde vakkenpakket wat mogelijk één van de belemmeringen zou kunnen zijn. Op de valreep vóór dit AO werden wij per brief door de Minister geinformeerd over de uitkomsten van dit overleg. Toch blijkbaar een misverstand. De NVZ schrijft aan de minister van OC&W dat de nadruk op de vooral natuurwetenschappelijke vakken (ook bijv. wiskunde, scheikunde natuurkunde) een drempel opwerpen voor deelname HBO-V opleiding. Bovendien plaatst de NVZ vraagtekens bij het verplicht volgen van biologie als leervak. De brief van de minister van 16 mei gaat volstrekt voorbij aan deze constatering en spreekt uit dat biologie gehandhaafd blijft. Geen uitspraak over de natuurwetenschappelijke vakken. Gaarne toelichting. Heeft de minister in dit overleg ook de uitzonderingspositie van de duale opleiding HBO-Verpleegkunde aan de orde gesteld v.w.b. het recht op studiefinanciering? Dit mede naar aanleiding van de brandbrief van de NVZ (Ned. Veren. Ziekenhuizen) aan de minister van OCW van 16 nov. 1999?
Voor wat betreft de numerus fixus instroom studie geneeskunde wordt in deze notitie melding gemaakt van een instroom van 2010 (2000/2001) blz 10. Eerder werd melding gemaakt dat de minister overeenstemming had met haar collega van OCW dit getal te verhogen tot 1930 en dat ze zich sterk zou maken voor een nog grotere instroom (55 80 extra) i.v.m. de verruiming van de beroepsleiding huisartsen (van 325 naar 456 gefaseerd).
Mogen we nu van dit getal 2010 uitgaan en is dit inclusief de verruimde instroom huisartsen opleidingen?
Het capaciteitsorgaan zal volgens de minister pas in maart 2001 een eerste capaciteitsplan uitbrengen ten behoeve van de begrotingsbehandeling 2002. Vz. dit is voor mijn fractie niet acceptabel. Dit betekent 2 verloren jaren. Het heeft weliswaar nu al enige tijd geduurd voordat dit orgaan operationeel werd maar naar verluidt is een eerste capaciteitsplan voorradig nog vóór dit zomerreces. Mijn fractie wil dan ook de uitkomsten van dit capaciteitsplan reeds betrekken bij de behandeling van de zorgnota 2001. Graag een toezegging van de minister.
(p.s. event. brief prof. Postmus, vz. capac. orgaan hierbij betrekken, hierin onrustbarende geluiden voer de veel te lage ramingen instroom geneeskunde!)

Iets geheel anders is het dat ondanks de nog steeds grote wachtlijsten voor oogheelkunde er op dit moment 15 werkloze oogartsen rondlopen. (dit n.a.v. brief Nederl. Oogheelk. Genootschap). Hoe kan dit? Ofwel waarom neemt de minister geen maatregelen, is toch zonde van de investering?

De minister acht een taakherschikking tussen de verschillende beroepsgroepen zorg een goede manier voor meer adequate inzet. Als voorbeeld wordt mondzorg genoemd.
Maar wil de minister dan ook de belemmeringen bij sommige verzekeraars wegnemen, verzekeraars die bijv. dan slechts ingrepen op het gebied van mondhygiëne vergoeden mits dit door een tandarts wordt gedaan (niet mondhygiëniste)

De mogelijkheden van herintreding in de V en V sector wordt nader onderzocht door Prismant. Zou het niet wenselijk zijn om een soort databank op te richten waardoor potentiële herintreders makkelijker te bereiken zijn (BIG register voldoet niet)

Het jaarplan 2000 als onderdeel van het Beleidskader 2000-2004 gaat uit van een kostenplaatje van 240 miljoen. Tijdens het vorig AO (9/12) kwam de minister nog 85 miljoen tekort als dekking. Staatssecretaris Hoogervorst nam hiervan 5 + 15 miljoen voor zijn rekening. De rest zou met de voorjaarsnota worden opgelost, aldus de minister. IN de voorjaarsnota nu wordt 25 miljoen opgevoerd. Dit betekent nog steeds een tekort van 40 miljoen. Hoe wordt dit opgelost? Graag uitleg van de minister.

Hoe staat het nu met de Arboconvenanten nieuwe stijl, zijn deze inmiddels afgesloten.

Welke resultaten zijn er tot nu toe te melden v.w.b. de extra plaatsen kinderopvang in de zorgsector.

De staatssecretaris wil in het kader van benchmarking de best practices in de Thuiszorg als voorbeeld stellen voor het terugbrengen van ziekteverzuim en arbeidsongelijkheid. Zijn daar al resultaten van bekend? Zijn er grote verschillen zichtbaar geworden?

Vz. het kabinet heeft de problematiek van alfahulpen erkend bij inwerkingtreding van het nieuwe belastingstelsel in 2001 en heeft ervoor gekozen om te gaan werken met een duaal systeem. Een en ander kost wat geld en vereist ook nog de goedkeuring van sociale partners en CTG. Wat is de stand van zaken op dit moment? (p.s. CDA kan zich vinden in de gekozen oplossing, nl. de keuze voor behoud van oude rechten of officieel dienstverband bij thuiszorg conform CAO met gelijkblijvende nette inkomsten)

De antwoorden van de minister op de S.V. van mevrouw Kant en de heer Weekers alsmede de toelichting bij het mondelinge vragenuurtje van de minister zijn naar de mening van mijn fractie daarmee al voldoende aan de orde gesteld, waardoor ik op dit moment niet de behoefte heb daar wederom op in te gaan.

(P.s. standpunt minister: zoveel mogelijk inspanningen om eerst in eigen land te werven, daarna binnen Europa en bij uitzondering in landen buiten Europa. Geen werking in landen welke zelf tekorten hebben. (kwestie van fatsoen) Druk uitoefenen op werkgevers om op vrijwillige basis aan de intenties van deze gedragscode mee te werken . Ik kan me daarin vinden.)

Kamerlid: Siem Buijs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...