Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over optreden NS bij aanleg Betuwelijn

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragen24.005 vragenformulier 24 mei 2000


2990011410

Vragen van het lid Leers (CDA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over het optreden van NS Rail Infrabeheer bij de aanleg van de Betuwelijn (ingezonden 24 mei 2000)


1.

Klopt het dat NS Rail Infrabeheer (RIB) het plan heeft om bij de kern Vuren (Gemeente Lingewaal) een zandoverslaginstallatie te plaatsen voor de aanleg van de Betuwelijn waarbij het zand per vrachtauto via de openbare weg zal worden aangevoerd? Klopt het dat het hierbij gaat om zeer grote hoeveelheden transport (470 rijbewegingen per dag) dat met zeer grote trucks (zgn. dumpers) in open laadbakken zal gaan plaats vinden? 1)


2

Wat vindt u ervan dat RIB na het overleg met het gemeentebestuur gedreigd heeft dat - indien de gemeente niet de gevraagde vergunning afgeeft - er een aanwijzing komt? Bent u van mening dat deze vorm van machtswellust - gezien de lopende vergunningprocedure - niet alleen hoogst ongepast is maar bovendien ook de competentie van NS RIB te boven gaat? Bent u bereid NS RIB hierop aan te spreken?


3

Wat is de reden dat bij Tiel en Gorinchem ten behoeve van het zandtransport een pijpleiding wordt aangelegd terwijl bij Vuren het benodigde zand via de openbare weg wordt aangevoerd?


4

Is het u bekend dat de door NS RIB gekozen potentiële vestigingsplaats voor deze overslaginstallatie een kleinschalig industrieterrein betreft met 18 bedrijven die allen aangewezen zijn op slechts een toegangsweg van en naar het industrieterrein, waardoor zij - als de plannen van de zandoverslaginstallatie doorgaan - praktisch onbereikbaar worden, vervuiling zal gaan ontstaan en de verkeersveiligheid (o.a. i.v.m. veel schoolgaande kinderen) in het gedrang komt?


5

Bent u - gelet op het bovenstaande - bereid NS Railinfrabeheer opdracht te geven een alternatief voor deze zandoverslag uit te werken?

Dagblad Rivierenland, 13 mei jl.

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie