Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Foliumzuur speelt wellicht rol bij Down syndroom

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Kan extra foliumzuur Down syndroom voorkomen?

Ongeveer een op de zeshonderd kinderen wordt geboren met het syndroom van Down. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat vrouwen met een genetisch bepaalde afwijkende foliumzuur stofwisseling een bijna driemaal grotere kans hebben op het krijgen van een kind met Down syndroom dan vrouwen zonder deze afwijking. Dit is de eerste aanwijzing dat de foliumzuur stofwisseling misschien een rol speelt bij het ontstaan van het Down syndroom.

Het syndroom van Down is een complexe genetische aandoening die het gevolg is van een drievoudige, in plaats van een tweevoudige, aanwezigheid van chromosoom 21 in de eicel. De achtergrond van het ontstaan van deze afwijking is nog niet duidelijk. Foliumzuur is een vitamine dat betrokken is bij de aanmaak van DNA, het erfelijk materiaal dat in de celkern aanwezig is. Een gestoorde foliumzuur stofwisseling kan mogelijk bijdragen aan het ontstaan van afwijkingen in de structuur van het DNA, afwijkingen die vervolgens de normale gang van zaken tijdens de celdeling kunnen verstoren.

Een van de oorzaken van een gestoorde foliumzuur stofwisseling is een genetische mutatie in het gen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van een enzym (MTHFR) dat een rol speelt bij de omzetting van homocysteïne in methionine in het lichaam. Onderzoekers in de Verenigde Staten bekeken verschillende aspecten van de foliumzuur stofwisseling van vrouwen die voor de leeftijd van 40 jaar een kind met Down syndroom kregen en van vrouwen met een gezond kind. Ze ontdekten dat bij vrouwen met een kind met Down syndroom vaker een bepaalde mutatie in het MTHFR gen voorkwam. De kans op een kind met Down syndroom was bij vrouwen met deze mutatie 2,6 hoger dan bij vrouwen zonder deze mutatie.

Dit is een belangrijke bevinding omdat het kan betekenen dat een gestoorde foliumzuur stofwisseling, die gecorrigeerd kan worden met de inneming van extra foliumzuur, een rol speelt bij het ontstaan van het syndroom van Down. Als dat zo is kan een verhoging van de foliumzuur inneming door vrouwen in de vruchtbare leeftijd misschien het aantal kinderen beperken dat met dit syndroom wordt geboren. In Nederland zou dit onderzocht kunnen worden bij vrouwen die een foliumzuursupplement hebben gebruikt ter voorkoming van een baby met een 'open ruggetje'. Ook de foliumzuurverrijking van voedingsmiddelen die nu verplicht is in de Verenigde Staten kan aanwijzingen opleveren voor een mogelijke bijdrage van foliumzuur aan het voorkomen van het syndroom van Down.

(Bronnen: American Journal of Clinical Nutrition 1999, volume 70, S. Jill James et al, Abnormal folate metabolism and mutation in the methylenetetrahydrofolate reductase gene may be maternal risk factors for Down syndrome, pagina 495-501. Idem, D.S. Rosenblatt, Folate and homocysteine metabolism and gene polymorphisms in the etiology of Down syndrome, pagina 429-430.)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie