Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over Birma/Myanmar

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Raad van de Europese Unie

Burma / Myanmar : Democratic situation Press Release: Brussels (24-05-2000) - Press: 162 - Nr: 8577/00

Brussel,

24 mei 2000


8577/00 (Presse 162)

P 68/00

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over Birma/Myanmar

Tien jaar na de parlementsverkiezingen van 1990 in Birma/Myanmar, die door de democratische partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), met een overtuigende marge zijn gewonnen, betreurt de Europese Unie het ten zeerste dat de Birmaanse autoriteiten de duidelijke democratische uitspraak van de bevolking nog steeds niet respecteren.

De Europese Unie geeft voorts uitdrukking aan haar diepe bezorgdheid over het feit dat in de periode voorafgaande aan deze gedenkdag opnieuw NLD-activisten worden gearresteerd.

Zij herhaalt haar oproep aan de Birmese autoriteiten om de mensenrechten te eerbiedigen, de democratie te herstellen en een dialoog aan te gaan met de oppositiepartijen en de etnische minderheden teneinde te komen tot een duurzame nationale verzoening in een eensgezinde democratische staat.

Ook herhaalt de EU dat zij bereid is nogmaals een missie van de Trojka naar Rangoon/Yangon te sturen om de doelstellingen van het EU-beleid ten aanzien van Birma/Myanmar in positieve en constructieve zin te bevorderen door het aangaan van een zinvolle politieke dialoog.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie