Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: producentenvertrouwen naar recordhoogte

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Producentenvertrouwen naar recordhoogte

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, heeft in april een recordhoogte bereikt. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder, dat de ondernemers in april iets meer orders hebben ontvangen. Voor de komende drie maanden voorzien de producenten een toename van de bedrijvigheid. Aan de reeks prijsstijgingen van industriële producten zal, naar verwachting van de ondernemers, in komende maanden geen einde komen.

Vertrouwen industrie wederom gestegen
Het vertrouwen van de Nederlandse industrie is in april verder gegroeid. De stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie steeg voor de vierde keer op rij. In april komt het producentenvertrouwen na een toename van 1,2 procentpunt uit op 7,8. Hiermee is de hoogste waarde bereikt die het CBS ooit heeft gemeten. Met name het gunstige oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productiegroei in de komende maanden dragen bij aan de groei van de indicator.
Iets meer orders voor industrie
De ondernemers in de industrie hebben in april iets meer orders ontvangen dan in maart. De bedrijvigheid is in april licht gestegen en voor de komende drie maanden rekenen de producenten op een verdere groei van de bedrijvigheid. Aan de reeks prijsstijgingen van de industriële producten zal volgens de ondernemers nog geen einde komen. De ondernemers in de industrie voorzien voor de komende drie maanden een verdere stijging van de verkoopprijzen.
Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie