Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 24-05-2000 Autodiefstallen en diefstal velgen opgelost Twintig verdachten aangehouden

Woensdag 24 mei 2000

De politie in Groningen heeft met de aanhouding van 20 jongeren een groot aantal diefstallen van autos en velgen alsmede een beroving opgelost. De verdachten 19 mannen en één vrouw in de leeftijd van 14 tot 24 jaar, uit Groningen, Deurne, Emmen en Zuidlaren hebben bekend dat zij begin dit jaar ongeveer 25 autos hebben gestolen. Daarnaast bekenden ze de diefstallen van tientallen autovelgen. Vier verdachten hebben tevens bekend een man uit Groningen te hebben beroofd. Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Tijdens de verhoren door de politie hebben de verdachten toegegeven dat zij in wisselende samenstellingen in de periode tussen januari en april van dit jaar met name in de wijken Lewenborg en Beijum ongeveer 25 autos hebben gestolen. Deze autos, in bijna alle gevallen van het merk Volkswagen, werden enkele dagen door verschillende leden van de groep gebruikt. Wanneer de wagens defect raakten of op onbegaanbare plaatsen vast kwamen te zitten lieten de verdachten de wagens elders in de stad achter. Wanneer zij weer vervoer nodig hadden werd opnieuw een auto opengebroken en weggenomen. Bij een aantal autobedrijven, eveneens in het oosten van de stad Groningen, stalen de verdachten in totaal 20 keer een set van vier velgen van bij de bedrijven gestalde autos. De velgen met banden werden doorverkocht aan een heler. Per keer werd daarmee een bedrag van tussen 300 en 400 gulden verdiend. De verdachten gebruikten de gestolen autos alleen om vervoer te hebben. Het geld dat werd verdiend met de verkoop van de gestolen velgen gebruikten zij voor allerlei doeleinden. Ze kochten er eten en drinken van maar ook merkkleding. Een aantal verdachten gebruikten het geld ook voor de aankoop van softdrugs. Veel verdachten hebben aangegeven de misdrijven te hebben gepleegd vanwege de spanning, de sensatie en het avontuur. Anderen deden mee om aan geld te komen. Vier verdachten hebben tevens de beroving bekend van een man. Op de Vismarkt in Groningen bedreigden zij het slachtoffer met een mes die daarop geld moest pinnen uit een geldautomaat. De daders maakten daarbij slechts 25 gulden buit. Het slachtoffer heeft overigens nooit aangifte gedaan bij de politie. De identiteit van het slachtoffer is dan ook niet bekend.

Een 17-jarige man uit Groningen kon bij dit onderzoek als hoofdverdachte worden aangemerkt. Hij had contacten met de heler en was bij nagenoeg alle gepleegde misdrijven aanwezig. De politie startte medio maart een onderzoek tegen deze verdachte naar aanleiding van een kort daarvoor afgesloten omvangrijk onderzoek naar diefstallen van bromfietsen. Tijdens het onderzoek kwamen de nu opgeloste misdrijven naar voren. De verdachten hebben allemaal gedurende enkele uren tot dagen vastgezeten op het politiebureau. Meerdere verdachten zijn voorgeleid aan de Officier van Justitie. Ze zijn inmiddels allemaal weer vrijgelaten. De 17-jarige verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij werd tijdens het onderzoek in bewaring gesteld. Ook hij is inmiddels weer vrij. De politie heeft gedurende twee maanden met zes mensen aan de zaak gewerkt. Het onderzoek is inmiddels afgesloten.

Afdeling Communicatie: 0 50 - 5 995 010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie