Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overlegpartners Emmen praten mee over toelatingscriteria

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Emmen


Persbericht: Erkende Overlegpartners spreken mee, 24 mei 2000

Erkende Overlegpartners spreken mee over toelatingscriteria

De erkende overlegpartners van de gemeente Emmen krijgen tijdens de raadscommisievergadering Bestuur, Middelen en Organisatie op dinsdag 13 juni, voor het eerst de mogelijkheid mee te spreken, in twee termijnen, over het collegevoorstel ' toelatings-criteria erkende overlegpartners van de gemeente Emmen'. De uitkomsten van deze C-discussie worden meegenomen in het uiteindelijke raadsbesluit. Naast de toelatingscriteria zal gesproken worden over de invulling van de gebieden waarvoor op dit moment nog geen erkende overlegpartner is en over de grenzen van de werkgebieden van de overlegpartners.

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met het voorstel om erkende overlegpartners, in twee termijnen, meespreekrecht te geven tijdens de commissie vergadering Bestuur, Middelen en Organisatie van 13 juni aanstaande. In het kader van de bestuurlijke vernieuwing krijgen de erkende overlegpartners als 'eersten in de rij' (eerder is er wel al een pilot 'sociale vernieuwing' geweest waarbij de overlegpartners zijn betrokken), de mogelijkheid mee te spreken over een voorstel dat hun rechtstreeks raakt: de toelatingscriteria van de erkende overlegpartners.

De huidige criteria, opgenomen in de 'Verordening op de Overlegstructuren van de gemeente Emmen' (vastgesteld door de gemeenteraad op 21 oktober 1999), moeten ervoor zorgen dat er geen ongewenste toename van het aantal overlegpartners komt (dit komt neer op 1 overlegpartner per werkgebied aangegeven op bijgevoegde 'Overzichtskaart Overlegpartners'); een verdergaande versnippering komt de communicatie en doelmatigheid niet ten goede.

Toelatingscriteria en werkgebieden/grenzen

Toetsing zal plaats vinden op basis van draagvlak, representativiteit en democratisch gehalte. De waarde hiervan wordt bepaald door de wijze waarop de overlegpartner in de praktijk invulling geeft aan deze begrippen. De werkgebieden van de huidige overlegpartners worden hierbij geaccepteerd. Voor een aantal, zogenaamde grijze gebieden, moet (in de toekomst) nog een overlegpartner worden gevonden/erkend (bijv. Parc-Sandur, Emmen-Centrum en Emmen-Over 't Spoor en Delftlanden).

Als grenzen voor de werkgebieden van de overlegpartners worden in principe de CBS-gegevens gehanteerd. Dit is echter niet altijd in overeenstemming met de gevoelswaarden van de inwoners van de gebieden (bijv. Weerdinge/Nieuwe Weerdinge). Daarom moet onderzocht worden in hoeverre de grenzen kunnen worden aangepast aan de praktijk. Bovendien moet onderzocht worden of het gewenst is het 'verspreid gebied Emmen' (het gebied dat omringd wordt door de overlegpartners Westenesch, Emmermeer, Emmerschans, Emmerhout, Angelso, Bargeres, Noordbarge en Bargeroosterveld/ nummer 1 op bijgevoegde 'Overzichtskaart Overlegpartners'), waarvoor nog geen overlegpartner is, aan één van bovengenoemde overlegpartners toe te voegen.


Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend (c)2000 Gemeente Emmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie