Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie oordeelt over plannen hogescholen kunstonderwijs

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

directie Voorlichting
Datum: 24-05-2000 Home

Persbericht
Nummer: 67

Commissie Van Gelder oordeelt over plannen hogescholen kunstonderwijs

De plannen van tien hogescholen om het kunstonderwijs te verbeteren, zijn van voldoende kwaliteit om direct in aanmerking te komen voor een extra financiële bijdrage van het Rijk. Vijf hogescholen komen voorwaardelijk hiervoor in aanmerking. De plannen van drie hogescholen worden negatief beoordeeld. Dit blijkt uit het rapport van de tijdelijke commissie Ondersteuning herstructurering kunstonderwijs 2000-2004, onder voorzitterschap van dhr. W. van Gelder. Het advies is op 24 mei aangeboden aan staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (OCenW).

Achttien hogescholen hebben de afgelopen maanden plannen ontwikkeld om het hoger kunstonderwijs de komende jaren transparanter en flexibeler te maken. De plannen moesten ook garant staan voor de bedrijfseconomische stabiliteit van de opleidingen. Ze zijn opgesteld op basis van de nota "Zicht op kwaliteit - ontwikkeling van artistiek talent in het kunstonderwijs". Deze beleidsnota was de reactie van staatssecretaris Van der Ploeg op het rapport "Beroep kunstenaar" van de Projectorganisatie Kunstvakonderwijs onder voorzitterschap van S. van Heusden.

Staatssecretaris Van der Ploeg heeft de Tweede Kamer in 1999 geschreven de plannen van de hogescholen te zullen ondersteunen met een bedrag van 9,3 miljoen gulden voor het jaar 2000 en 12 miljoen gulden voor 2001.

De commissie heeft een driedeling gemaakt bij de advisering aan de staatssecretaris over de afzonderlijke plannen van de hogescholen:
* hogescholen die plannen hebben ingediend waarover de commissie positief adviseert bij de toekenning van het herstructureringsbudget van het ministerie van OCenW voor de komende vijf jaar

* hogescholen met plannen waarover de commissie een geconditioneerd positief advies heeft gegeven om het herstructureringsbudget voor het jaar 2000 toe te kennen; deze hogescholen moeten 1 januari 2001 een bijgesteld herstructureringsplan indienen
* hogescholen die plannen hebben ingediend waarover de commissie een negatief advies heeft gegeven

Hogescholen die een positief advies hebben gekregen voor toekenning van het herstructureringsbudget voor vijf jaar:
* Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

* Akademie voor Kunst & Vormgeving Den Bosch/ Academie St. Joost Breda

* Stichting Hogeschool Kunstonderwijs Oost-Nederland en de Christelijke Hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens ( ArtEZ)

* Hogeschool Rotterdam en omstreken

* Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

* Fontys Hogeschool Katholieke Leergangen Tilburg / Fontys Hogeschool Eindhoven en Hogeschool Maastricht
Hogescholen met een geconditioneerd advies voor toekenning van het budget alleen voor het jaar 2000 en de opdracht een bijgesteld herstructureringsplan in te dienen:

* Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst

* Hogeschool voor Muziek en Dans Rotterdam
* Hogeschool Enschede ( onderdeel van Saxion Hogescholen)
* Hanzehogeschool, Hogeschool van Groningen
* Design Academy

Hogescholen waarvan de plannen van de commissie geen positief advies hebben gekregen:

* Hogeschool Alkmaar

* Gerrit Rietveld Academie

* Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans Den Haag
De commissie heeft geconstateerd dat het voor nagenoeg alle hogescholen een probleem is de exploitatie van de kunstopleidingen sluitend te krijgen. Ook heeft de commissie de aanbeveling gedaan om de capaciteitsbekostiging , bedoeld om de instroom van studenten te reguleren voor opleidingen met een goed arbeidsmarktperspectief, om te zetten in een bekostigingswijze die overeenkomt met de rest van het hoger beroepsonderwijs.

De tijdelijke commissie Ondersteuning herstructurering kunstonderwijs hbo 2000 - 2004 heeft de volgende samenstelling:
* Dhr. W. van Gelder, voorzitter

* Dhr H.W. te Beest, lid voorgedragen door de HBO-Raad
* Dhr. H. van den Akker, lid voorgedragen door de Raad voor Cultuur
* De secretariële ondersteuning van de commissie is uitgevoerd vanuit Ernst & Young onder leiding van Dhr. A.D. Bakker, voorzitter sector onderwijs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie