Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verbetering winkelhart Amersfoort van start

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort


ems 24 mei 2000

Verbetering winkelhart van start

Na twee jaar intensief voorbereiden en uitvoerig overleggen met bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van belangengroepen is het zover: maandag 22 mei startte de eerste fase van herinrichting van het Kernwinkelgebied in de Langestraat.

Het streven is om het kernwinkelgebied voor de feestdagen van 2001 een nieuwe uiterlijk te geven. Samen met het Sint Jorisplein, Drakennest en Amicitia heeft Amersfoort een groot aantrekkelijk winkelcentrum in de binnenstad waar het leuk winkelen en prettig verblijven is. Tijdens de werkzaamheden van de herinrichting proberen gemeente en uitvoerders de overlast zo veel mogelijk te beperken. Uitgangspunt is dat het leven in de stad zoveel mogelijk ongestoord moet doorgaan. Tijdens de werkzaamheden blijft de Langestraat toegankelijk voor voetgangers.Waar nodig worden er plankieren neergelegd. Tijdens de drukke winkelmaanden november en december wordt niet gewerkt.Het werk ligt ook stil tijdens de jaarlijkse festiviteiten zoals Proef Amersfoort, de Keistadfeesten en Etcetera..

Bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van belangengroepen zijn samen met de ontwerpers, intensief met de plannen bezig geweest. September vorig jaar stelde de gemeenteraad het definitief ontwerp vast. Enkele onderdelen moesten nog aangepast en verder uitgewerkt worden, zoals de bushalte op de Varkensmarkt, zitgelegenheid, de lantaarnpalen, prullenbakken en fietshekjes. Om de plannen goed te kunnen beoordelen is in de Langestraat een proefstuk gemaakt. Dit proefstuk is uitvoerig bekeken en op onderdelen weer aangepast.

Planning
De herinrichting wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Fase 1 is de Langestraat vanaf de Korte en Lange gracht tot aan de Kamperbinnenpoort. Deze zal eind oktober 2000 klaar zijn. Fase 2 start in 2001 zodra het weer het toestaat en omvat het laatste stuk van de Langestraat (tussen de Krommestraat en de Varkensmarkt), de Arnhemsestraat, Koestraat, eerste gedeelte Hellestraat en Utrechtsestraat.

Straatmeubilair
In de straten van het Kernwinkelgebied komen speciaal ontworpen setjes van prullenbakken, fietshekjes en lantaarnpalen. Op straat komen net zoveel plaatsen voor fietsen als er nu zijn. Om de vijftien meter komt een lantaarnpaal, prullenbak en twee fietshekjes waar in totaal vier fietsen tegenaan kunnen staan. Het ontwerp van de prullenbakjes en fietsrekjes is al klaar. Het ontwerp van de lantaarnpalen wordt nog besproken met vertegenwoordigers van de belangengroepen (participatieleden) en de politiek. Samen met de ontwerper bespreken zij hoe het ontwerp van de lantaarn een Amersfoortse uitstraling kan krijgen. Het nieuwe meubilair wordt geplaatst zodra alle ontwerpen klaar zijn. Tot het zover is komen er oude lantaarns op de nieuwe plekken.

Inrichting straten
"De nieuwe inrichting van de winkelstraten moet heel nauw aansluiten op het historisch karakter van de binnenstad", aldus ontwerper Doedens van DS Landschaparchitecten. Dat uitgangspunt is goed te herkennen in de nieuwe inrichting van de straten. De vloer gaat bestaan uit gebakken, roodbruine klinkers, in verschillende formaten en patronen gelegd. In het midden van de straat komt een smal rijgedeelte. Daarlangs aan twee kanten een hardstenen goot en tot aan de gevels hebben de voetgangers het rijk alleen. De straat wordt zo leeg mogelijk. Het setje van lantaarn, prullenbak en fietshekje komt direct langs het rijgedeelte. De voetganger krijgt hierdoor alle ruimte, ook al omdat winkeluitstallingen na de herinrichting niet zijn toegestaan. Voor slechtzienden is zo'n 'lege' straat ideaal. De bevoorraders zijn er uiteraard ook mee gebaat, zij kunnen gemakkelijker bij de winkels komen.

De Varkensmarkt wordt een plein dat wat schaduw krijgt van bomen die nog wel wat licht doorlaten. In de zomer is het er goed toeven op de terrassen. Naast de Kamperbinnenpoort komt een aantal bomen aan de singel. Er komen enkele historische bankjes.

De Vismarkt krijgt in de bestrating een speciaal accent. Onder de overkapping komen hardstenen platen met hier en daar ingewerkte fossielen als verwijzing naar de vroegere functie van de vishal. Mogelijkheden voor speciale verlichting worden onderzocht

Gevels in stijl aanpassen
In de beleving van iemand die op straat loopt, bepalen de gevels een groot deel van het totaalbeeld. Nu is dat beeld vaak rommelig, met allerlei vlaggen en (licht)reclames. Veel gevels zijn in het verleden voorzien van grote, brede glazen puien en luifels die niet bij het pand en de omgeving passen. Het is nu de bedoeling om de gevels te laten overeenstemmen met de panden. Dat wil niet zeggen dat binnen nu en een aantal jaren alle gevels moeten worden verbouwd. Maar de gemeente wil eigenaren stimuleren om hun gevels op verantwoorde wijze aan te passen zodra de eigenaar besluit om de pui te wijzigen of de winkel te verbouwen. Er is een 'gevelhandboek' in de maak waarin richtlijnen staan voor gevelaanpassingen. De monumentencommissie en welstand zijn nauw betrokken bij het opstellen van deze richtlijnen. Het is zeker niet de bedoeling om koste wat kost 'Anton Pieckgeveltjes' te maken; ook in modernere stijl en met hedendaagse materialen kunnen de gevels rustiger worden.

Vragen?
Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met projectopzichter Kernwinkelgebied dhr. F. Zumbrink tel: 06 - 55 898 559.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie