Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage CDA in debat over cellenproblematiek

Datum nieuwsfeit: 24-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA


Cellenproblematiek

Den Haag 24 mei 2000

De CDA-fractie is het met de minister eens dat hij volledig politiek verantwoordelijk is en blijft voor het vervroegd heenzenden van gevangenen. Dit terwijl er sprake is van een cellenoverschot.

Tijdens het gehouden overleg heeft de minister de steeds wisselende cijfers mondeling toegelicht en ik dacht de minister begrepen te hebben. Ik dacht want wat schetst mijn verbazing:


1. In de verantwoording over 1999 van het ministerie van Justitie meldt de minister zwart op wit aan de Kamer dat er geen heenzendingen in 1999 hebben plaatsgevonden. In de laatste brief aan de Kamer meldt de minister dat hij in 1999 19 gevangenen vervroegd heeft heengezonden. Ik wil de minister graag vertrouwen op basis van schriftelijke informatie, maar opnieuw kloppen de feiten niet. Helaas doet mij dit opnieuw denken aan de periode van minister Sorgdrager. Ook toen werd de kamer verrast door tegenstrijdige cijfers, die tijdens de debatten weer ter discussie kwamen. Kan de minister dit uitleggen? Graag nu de juiste cijfers.


2. De minister heeft tijdens het overleg geantwoord op mijn vraag, dat er voldoende cellen vrij zijn/komen voor de EK 2000. Vervolgens lees ik een paar dagen later in de krant dat veroordeelde mensen niet vastgezet worden tot augustus en dat eventueel wordt overgegaan tot het vervroegd vrijlaten van gevangenen om de capaciteit te organiseren. Is deze bijeenkomst gehouden en zo ja is deze mededeling gedaan? Waarom heeft u deze informatie niet eerder aan de Kamer gegeven?

De minister was tijdens het overleg niet duidelijk in zijn antwoord op de vraag of er bij cellenoverschot geen sprake mag zijn van vervroegd heenzenden. Vandaar dat ik de volgende motie voorstel:

Tenslotte vraag ik de minister om verduidelijking van de 45.5 mln bezuinigingen in 2000 op de DJI. De CDA-fractie is tegen deze bezuiniging als dit leidt tot vervroegd heenzenden en als de bezuiniging wordt afgewenteld op het personeel. Kan de minister toezeggen dat de bezuiniging niet leidt tot vervroegd heenzenden en niet leidt tot bezuiniging op het personeel.

Kamerlid: Theo Rietkerk

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie