Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie RUG: 'Alleen ingebedde informatie wordt gebruikt'

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Alleen ingebedde informatie wordt gebruikt

Als managers en bestuurders precies de informatie over de prestaties van hun organisatie ontvangen waaraan ze behoefte hebben, betekent dit nog niet dat ze die informatie ook intensief gaan gebruiken. Veel hangt af van de context. Als informatie een duidelijk gedefinieerde inbedding in de sturing en beheersing van de organisatie heeft, wordt hij wel intensief gebruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval als hij nodig is voor een periodiek overleg waarin de prestaties van de organisaties worden geëvalueerd. Maar als de inbedding ontbreekt, kunnen gegevens - hoeveel relevante informatie over het reilen en zeilen van de organisatie ze ook bevatten - gemakkelijk in de bureaula verdwijnen. Pieter Jansen maakte een studie over het meten van prestaties in not-for-profit organisaties. In zijn proefschrift beschrijft hij case-studies bij drie gemeentelijke sociale diensten. Het overzien van een grote organisatie is niet gemakkelijk, zegt Jansen. Managers, bestuurders en politici lopen gemakkelijk het gevaar te verdrinken in een overvloed aan informatie. Een systeem voor prestatiemeting moet daarom nauw aansluiten bij de informatiebehoeften. Maar dat is geen eenvoudige opgaaf, blijkt uit het onderzoek. De mening van respondenten over de hoeveelheid ontvangen informatie, bleek nauwelijks samen te hangen met de feitelijk door hen ontvangen informatie, bemerkte Jansen. Managers die relatief weinig informatie ontvangen, klagen vaak het hardst over informatie-overkill. Ook bleek dat noch de mening van de respondenten, noch de feitelijk ontvangen hoeveelheid informatie, noch de mate van inzicht die de informatie in het beleid verschaft aanknopingspunten bevat voor het gebruik dat men van de informatie maakt.

Jansen (Den Haag, 1969) studeerde bestuurskunde en politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Financiering, Belegging en Accounting van de Rijksuniversiteit Groningen. Jansen werkt tegenwoordig als universitair docent bij het cluster Financieel management van de RUG.

Datum en tijd

donderdag 25 mei 2000, 16.00 uur

Promovendus

E.P. Jansen, fax (050)363 73 56, e-mail
(e.p.jansen@bdk.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Use, needs and determinants of performance information. Case studies in local social services departments

Promotores

prof.dr. G.J. van Helden, prof.dr. C.G.M. Sterks

Faculteit

economische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie