Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AustraliË Oogst 2000 in Barossa Valley

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Door René van Heusden

AUSTRALIË Oogst 2000 in Barossa Valley

De Barossa Valley, een van Australiës belangrijkste wijnbouwgebieden, kende in 2000 een oogst met de nodige verrassingen voor de wijnmakers. Volgens Brian Walsh, president van de organisatie Barossa Winemakers, was het een jaar waarin de wijnmakers hun tijd beter in de wijngaard dan in de kelders konden doorbrengen. De reden hiervoor was dat de rijping van de druiven volgens een grillig, onvoorspelbaar patroon verliep.
De hoeveelheid fruit was vrij klein als gevolg van een serie droge winters en een koel voorjaar. Hittegolven in januari en februari zorgden voor een verdere reductie van de opbrengst met een kwart ten opzichte van het gemiddelde, en in oude wijngaarden zonder irrigatie met soms nog wel meer. De hitte zorgde er ook voor dat men drie weken eerder met plukken kon beginnen dan normaal. Kort na het begin van de pluk viel er regen. Een zeer welkome regen om de stress van veel stokken op te heffen en de rijping te verlengen. Problemen met rotting deden zich niet of nauwelijks voor.
Belangrijk was het bepalen van het juiste tijdstip van plukken, d.w.z. het moment waarop het fruit én de juiste suikerwaarden én de gewenste aromatische rijpheid had. Over het algemeen lagen de suikerwaarden beneden het gemiddelde. Dit zal resulteren in minder alcoholische, elegantere wijnen dan in de afgelopen jaren.
De shiraz scoorde goed, met op sommige plaatsen zelfs uitzonderlijke kwaliteit. De topwijnen komen van oude stokken en uit de Eden Valley. Heel goed presteerde ook de grenache, zowel qua opbrengst als qua concentratie. De laat rijpende cabernet sauvignon profiteerde sterk van de regen, en ook de wijnen op basis van merlot en mourvèdre presenteren zich goed.
Voor de witte wijnen was 2000 het jaar van de semillon. Sommige wijnmakers spreken zelfs van de beste wijnen die ze ooit van deze soort geoogst hebben. Ook de Rieslings zien er veelbelovend uit, met wat minder alcohol dan gewoonlijk. Bij de Chardonnays is het beeld wat wisselend omdat sommige wijngaarden te lijden hadden van zonnebrand. Sauvignon blanc en andere witte soorten presteerden, eveneens wisselend. De positieve uitzondering op deze regel komt hier, al weer, van de Eden Valley.

ARGENTINIË Minder maar beter
In Argentinië heerst grote tevredenheid over de oogst 2000. Die tevredenheid geldt vooral de kwaliteit, want het volume behoorlijk achter bij dat van vorig jaar. In totaal bedroeg de productie 2,17 miljoen ton druiven, goed voor ongeveer 12 miljoen hectoliter wijn. Dat is flink wat minder dan in 1999. Toen bedroeg de opbrengst 2,42 miljoen ton. Verklaringen voor deze daling, met name in Mendoza, zijn o.a. hagelschade en een grotere hoeveelheid regen dan gewoonlijk. Dat de kwaliteit van de wijn toch verrassend (?) goed is, ligt mede aan de voortschrijdende professionalisering van de Argentijnse wijnbouw, zowel in de wijngaard als in de kelder. De oogstomstandigheden in zowel Mendoza als in het zuiden van het land waren verre van ideaal. Het weer was koel en nat. De pluk begon daardoor twee weken later dan normaal. Wie rotting kon voorkomen oogstte fruit met een goede aromatische intensiteit, een goede balans tussen suikers en zuren, en goede tannines. Na de regen volgde namelijk de spreekwoordelijke zonneschijn, tegelijk met wind en lage nachttemperaturen. Juiste timing van de pluk was niettemin essentieel, evenals een strenge selectie.
De indruk is dat de witte wijnen van torrontès, sauvignon en vooral chardonnay over de hele linie beter zijn dan 1999. Ze combineren frisse zuren en uitgesproken aromas. De rode wijnen vallen op door een diepere kleur dan gewoonlijk en door ronde tannines. Laat rijpende soorten deden het het best, met als absolute uitblinker de cabernet sauvignon. De veel aangeplante malbec, de nationale druif van Argentinië, gaf met name in de noordelijke gebieden zoals La Rioja en Salta, goede kwaliteit. Net als de syrah.
Onderstaand een gedetailleerd overzicht van de opbrengsten in kilos in de belangrijkste Argentijnse wijngebieden in 1999 en 2000.
Gebied 1999 2000

Mendoza 1.561.741.449 1.297.569.925
San Juan 681.693.570 704.496.116
La Rioja 112.236.174 117.234.513
Salta 32.871.972 40.011.856
Rio Negro 17.069.606 11.779.201
Overige 14.857.187 11.122.229

Totaal 2.420.442.958 2.172.213.840

EN VERDER

Uruguay Jaar van de Eeuw?
In Uruguay is men nog meer dan in het buurland Argentinië in zn nopjes met 2000. Wijnmakers spreken zelfs unaniem van het beste jaar van de eeuw! Trefwoord: klein maar fijn.

Nieuw Zeeland Prognose bijgesteld
Nieuw Zeeland keek uit naar een recordoogst in 2000. Of dat record ook daadwerkelijk gehaald zal worden is wat onzeker geworden. Het slechte weer tijdens de bloei in november blijkt vooral op het Zuider Eiland voor een lagere opbrengst gezorgd dan gehoopt. Naar verwachting zal de oogst met 80.000 ton ongeveer even groot zijn als in 1999.
Tokaj 1999 Beste oogst sinds 1993
In het Hongaarse Tokaj is 1999 een prima jaar geworden, kwalitatief én kwantitatief. Een dergelijke oogst had op geen beter moment kunnen komen, aangezien men in Tokaj de afgelopen jaren niet verwend is geweest met goede oogsten. In kwalitatief opzicht is 1999 het beste jaar sinds het klassieke 1993.

Moezel 1999 Stijl Rijnwijn?
In zijn analyse van de jaargang 1999 noemt wijnmaker Markus Molitor (Weingut Molitor, Zeltingen) de Moezelwijnen van dat jaar wijnen met een Tendenz zum Rhein. Het zijn namelijk wijnen met de nodige body en rijpe fruitaromas bij een voor de Moezel relatief lage zuurgraad, d.w.z. onder 8,0. De mostgewichten bij Molitor zelf waren dusdanig hoog dat hij volgens de letter van de wijnwet het volgende had kunnen produceren:
3,06 % Qualitätswein
1,98 % Kabinett
15,40 % Spätlese
75,00 % Auslese
2,81 % Beerenauslese
0,63 % Trockenbeerenauslese
1,12 % Eiswein
Een gevolg van het broeikaseffect aan de Moezel?
back

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie