Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boek Altagracia Perez: 'Moeder tussen twee culturen'

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NIZW

Moeder tussen twee culturen

'Als ik stout was, moest ik een half uur of langer met mijn knieën op een rasp in de zon zitten, mijn armen omhoog. Dat gebeurde vaak, want ik was koppig. Keer op keer kreeg ik van de nonnen te horen dat arme mensen zich niet konden permitteren trots te zijn.'

De Dominicaanse Altagracia Perez uit het titelverhaal van het boek 'Een rasp in de zon. Moeder tussen twee culturen' groeide zelf op in een weeshuis voor arme meisjes waar ze streng en zonder liefde werd opgevoed. 'En als je zelf nooit geknuffeld bent, is het moeilijk die warmte aan je kind te geven.' Hoe ze erin slaagt om een band op te bouwen met haar twee kinderen vertelt ze in het boek 'Een rasp in de zon' van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Twaalf vrouwen
In dit boek komen twaalf vrouwen uit verschillende culturen aan het woord over hun eigen opvoeding, over het grootbrengen van hun kinderen en over wat ze vinden van de manier waarop er in Nederland over opvoeden wordt gedacht. Actuele thema's als integratie, taalachterstand en culturele verschillen komen in hun verhalen aan bod en sluiten aan op hedendaagse discussies in de media over de multiculturele samenleving. Uitgangspunt van het boek is dat de Nederlandse manier van opvoeden niet zaligmakend is.
Inspiratiebron
Veel van de geïnterviewde moeders uit 'Een rasp in de zon' staan er in de opvoeding alleen voor en hebben het in hun leven niet altijd even gemakkelijk gehad. Sommigen zit het nog steeds niet mee, maar ze zijn vastberaden daar verandering in te brengen. Hun kinderen moeten het beter krijgen en in hun pogingen hiertoe lijken deze vrouwen aardig te slagen. Ze zijn zich bewust van de problemen waarmee andere moeders uit hun cultuur worstelen. Door in alle openheid te vertellen hoe zij de opvoeding van hun kind aanpakken, hopen ze voor anderen een inspiratiebron te zijn.

Groeiproces
Het idee voor 'Een rasp in de zon' ontstond toen medewerkers van het NIZW signaleerden dat moeders die deelnamen aan speciaal voor hen ontwikkelde programma's, zoals Moeders informeren moeders, Opstap, Home Start en Werk en aandacht, een groeiproces doormaakten. Zij stralen veel kracht uit. Het NIZW heeft deze vrouwen maar ook moeders met andere sociale achtergronden gevraagd hun levensverhaal te vertellen.

Auteurs
Joanka Prakken is werkzaam geweest als journaliste en heeft verschillende publicaties op haar naam staan, zoals 'Intimiteit, bedreigd of bedreigend' (1997), 'Waar de klappen vallen' (1997) en 'De Catharijnesingel' (1999).
José van der Sman is wetenschapsredacteur bij het weekblad Elsevier. Zij is gespecialiseerd in medische, psychologische en pedagogische onderwerpen.

Bestellen
'Een rasp in de zon. Moeder tussen twee culturen' kost f 27,50. ISBN 90-5050-786-7 en bestelnummer E 990. De publicatie is te verkrijgen via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie