Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Honda met Insight op recordjacht

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

Honda met Insight op recordjacht 25-5-00 10:25:00. Wat doe je met een auto die de laagste Cw-waarde van alle productieautos heeft (0,25) en die ook nog eens als zuinigste benzineauto te boek staat? Nog meer records breken natuurlijk! Op 3 juni vertrekt vanuit het Engelse Brighton een Honda Insight om het verbruiksrecord van het Guinness Book of Records aan diggelen te rijden. Aan deze recordpoging, die nu nog op naam staat van een Honda Civic 1.5 VTEC-E, doen ook vier Nederlanders mee.

De Honda Insight is een zeer opvallende auto. Met zijn gestroomlijnde, lichtgewicht aluminium carrosserie, hybride techniek, ultralage emissies en tegelijkertijd volwassen prestaties kent hij geen gelijke. Het is daardoor ook de ideale auto om verbruiksrecords mee te behalen. Immers, zonder allerlei kunstgrepen te hoeven doen, rijdt de Insight van zichzelf al zeer zuinig. Het streven is om de ruim 5.600 kilometer lange rit langs de Britse kustlijn met een gemiddeld verbruik van ca 2,7 liter per 100 km (1:37) af te leggen. Honda-technici menen zelfs dat dit resultaat nog beter kan uitvallen.

Het Guinness Book of Records stelt strikte eisen aan het vestigen en registreren van het verbruiksrecord. Zo mag de auto niet speciaal geprepareerd zijn. De bewuste Honda Insight komt dan ook gewoon uit de fabriek, zonder technische wijzigingen en zonder foefjes die het gewicht of verbruik positief beïnvloeden. En als de auto onderweg een boete krijgt voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding of fout parkeren, is het record bij voorbaat ongeldig.

Al met al is de recordpoging van de Insight een grote uitdaging. De route bestaat niet uit biljartlakenglad asfalt, maar voert de deelnemers over allerlei verschillende wegen die de tocht zo dicht mogelijk langs de kust moeten leiden. De inzittenden wisselen elkaar regelmatig af. Zij krijgen een week de tijd om de route af te leggen. De rit mag niet minder dan 120 en niet meer dan 180 uur duren. In totaal rijden er 18 bestuurders uit 7 verschillende landen. Vijf bestuurders komen uit Nieuw-Zeeland, waaronder Patty, Amanda en Jan McLaren, respectievelijk echtgenote, dochter en zuster van wijlen Formule 1-coureur Bruce McLaren. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit Jan Smit (secretaris van de Nederlandse HONDA S800 Club), zijn echtgenote Ria Smit, Marco van Oort (Chef werkplaats bij Honda dealer Kruitwagen en Van Uden in s Hertogenbosch) en Harry Molenaar.

Het startsein voor de rit wordt gegeven tijdens een bijzondere bijeenkomst op het Goodwood circuit ter nagedachtenis aan Bruce McLaren waaraan onder andere John Cooper, Stirling Moss, Sir Jack Brabham en John Surtees, samen met de deelnemers aan de zuinigheidsrit, zullen deelnemen.

De Honda Insight heeft het druk
De Insight is inmiddels leverbaar in Groot-Brittannië en trekt daar regelmatig tijdens allerlei evenementen op positieve wijze de aandacht. Zo wordt de auto dit jaar ingezet als tijdwaarnemingsauto bij diverse hele en halve marathons. Onder het motto Clever & Clean rijdt de Insight voorop, met een grote digitale teller op het dak. Zijn lage emissie-uitstoot (slechts 80 g/km CO2 en CO, HC en NOx waarden die ver onder EU-normen liggen die pas in 2005 ingaan) maakt hem bij uitstek geschikt om tussen de marathonlopers zijn werk te doen. De gemiddelde snelheid zal tijdens deze evenementen op ongeveer 20 km/uur liggen waarbij het gemiddelde verbruik naar verwachting ongeveer 2,9 liter per 100 km (1:35) zal zijn.

Ook bij de tiendaagse 1000 Mile Trial 2000 van de Veteran Car Club of Great Britain, een rit die wordt verreden van 18 tot en met 28 mei, is de Insight als begeleidingsvoertuig present. De oudste deelnemende autos stammen uit 1894, 1896 en 1899. De oorspronkelijke rit werd in 1900 verreden om den automobiel te promoten. Honderd jaar later kon het publiek wederom met iets bijzonders kennismaken. De schone en zuinige Honda Insight is hét voorbeeld van een auto die aantoont waar het deze eeuw met de autotechniek naartoe gaat.

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie