Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nationaal monument 'slavernijverleden' in 2001 in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Nationaal monument 'slavernijverleden' komt op 1 juli 2001 in Amsterdam

Het Rijk en de gemeente Amsterdam streven er naar een nationaal monument 'slavernijverleden' op 1 juli 2001 in Amsterdam te realiseren. De gemeente Amsterdam en het Rijk sluiten hierover op 1 juli a.s. bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij een convenant. Het convenant omvat afspraken tussen gemeente en Rijk over de wederzijdse inzet en taken van beide partijen. Dit heeft de wethouder Diversiteitsbeleid, Jaap van der Aa, in het college van B&W bekendgemaakt.

Het doel van het gedenkteken is het zichtbaar maken van het slavernijverleden van Nederland. Het nationaal monument zal het verleden van de slavernij symboliseren, en het heden en de toekomst van de multiculturele samenleving. Inmiddels is de gemeente op zoek naar geschikte locaties voor het monument. De betrokken partijen nemen op korte termijn een besluit over de kunstenaar(s) en de exacte locatie in Amsterdam.

Het Rijk zal de stichtingskosten voor haar rekening nemen en na totstandkoming van het gedenkteken wordt het eigendom en beheer overgedragen aan de gemeente. De realisatie van het monument zal worden begeleid door een speciale commissie waarin betrokken partijen, zoals het landelijk Platform Nationaal Monument Slavernijverleden, het Rijk, de gemeente en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zitting hebben.

Op dit moment vindt ook in opdracht van het Rijk een onderzoek plaats naar de haalbaarheid van een centrum waarin museale en educatieve activiteiten rond het thema slavernij kunnen worden ontplooid. Op basis van de resultaten van het onderzoek, zal de gemeente met het Rijk overleggen over de wenselijkheid om het instituut in Amsterdam te vestigen.

Clyde Moerlie 5523409

^


-

© gemeente Amsterdam - 25-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie