Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie professor Wessling: Is there life without membranes?

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


00/55 23 mei 2000

Oratie professor Wessling: "Is there life without membranes?"

Virtueel Lab binnenkort werkelijkheid

Chemische experimenten uitvoeren via Internet. Dat is wat professor Matthias Wessling na zijn benoeming als hoogleraar membraantechnologie aan de Universiteit Twente (UT) voor ogen had. Dit jaar gaan studenten van de Universiteit Twente het virtuele laboratorium al gebruiken. Wessling wil het niet alleen gebruiken voor het onderwijs, maar ook voor de industrie. Bij experimenten die virtueel voor te bereiden zijn, kun je dan via Internet vooraf bepalen welke je in het echt moet uitvoeren om een probleem op te lossen. Deze ontwikkeling vereenvoudigt zowel de vertaalslag van theorie naar praktijk als de ontwikkeling van nieuwe, schone scheidingsprocessen.

Op 25 mei aanstaande houdt professor Wessling zijn inaugurele rede met als titel "Is there life without membranes?"

In mei 1999 is Wessling als hoogleraar membraantechnologie bij de faculteit Chemische Technologie van de UT aangesteld. Een van zijn initiatieven is de ontwikkeling van een Virtueel Lab, waarmee je laboratoriumexperimenten interactief kunt simuleren. Voordat het voor industrieel procestechnologisch onderzoek wordt ingezet, zal de UT het eerst voor haar eigen (postdoctorale) onderwijs gebruiken. Bij de ontwikkeling van het Virtueel Lab is samengewerkt met de Universiteit van Dortmund.

Natuurimitatie

De faculteit Chemische Technologie van de UT heeft de afgelopen twintig jaar internationale faam opgebouwd op het gebied van membraantechnologie. Hierbij richtten Wessling en zijn voorgangers zich niet alleen op fundamenteel onderzoek, maar ook op technologie ontwikkeling en de overdracht van die kennis op de industrie (kennistransfer). De prioriteit van Wessling ligt bij het verder integreren van de membraantechnologie in de procestechniek. Hij zoekt daarbij vooral naar processen in de natuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van membranen en waarvan het concept te imiteren is voor de scheidingstechnologie. Het doel is de productie van meer selectieve, stabiele en duurzame membranen voor moeilijke en energie-vretende scheidingstechnologieën. Het gaat hierbij om alle industrieën waarbij scheidingstechnologieën in gebruik zijn, zoals de gas-, de farmaceutische, petrochemische en biotechnologische industrie.


Noot voor de pers:

Prof.dr.ir. M. Wessling spreekt zijn rede uit op donderdag 25 mei 2000 bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Membraantechnologie aan de faculteit Chemische Technologie van de Universiteit Twente (16.00 uur in het gebouw voor Bestuur en Beheer).Een digitale foto van het Virtueel Lab kunt u bestellen bij onderstaand contactpersoon.

Het boekje van zijn rede met de titel "Is there life without membranes?" is aan te vragen op telefoonnummer: (053) 489 4852.

Contactpersoon Communicatie en Transfer:

Mw.drs. B. Koopmans, tel. (053) 489 4366,

e-mail:(b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl), Internet: www.utwente.nl

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie