Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LAD: Inschaling verpleeghuisartsen in opleiding

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Inschaling verpleeghuisartsen in opleiding

LAD-bericht van 25 mei 2000

De invoering van FWG 3.0 heeft de discussie rond de inschaling van verpleeghuisartsen opnieuw aangescherpt. Samen met de NVVA streeft de LAD namens deze collega's naar functiegroep 70. Tijdens ons symposium "De verpleeghuisarts (op)gewaardeerd" rees echter de vraag of voor de verpleeghuisarts in opleiding (VAIO) ook een functiebeschrijving moet gelden. Het antwoord daarop luidt onomwonden: nee! Het LAD-standpunt over de inschaling van agio's en agnio's werd vorig jaar bevestigd door een uitspraak van de Rechtbank in Zutphen. We halen deze ter illustratie nog even uit de kast...

Assistent-geneeskundigen in opleiding hebben een takenpakket met sterk wisselende werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Functiewaardering weegt de takenpakketten en verantwoordelijkheidsniveaus. Juist om die reden dienen artsen in opleiding in de niet- academische instellingen op basis van de geldende CAO ingeschaald te worden conform de laagste artsenschaal: functiegroep 65. Functiewaardering zou impliceren dat de functie van de arts in opleiding verschillende malen in de opleiding geherwaardeerd zou moeten worden. Naast het feit dat dit onbegonnen werk is, zou dat geen eenduidige salariëring van artsen in opleiding opleveren. Om dit te voorkomen is vastgelegd dat àlle artsen in opleiding, dus ook de VAIO's, ingeschaald worden in functiegroep 65. Afzonderlijke instellingen kunnen en mogen hier nooit van afwijken!

Uitspraak rechtbank
Dit wordt geïllustreerd door de uitspraak van de rechtbank over het inschalen van agnio's in functiegroep 60. LAD en agnio's eisten van het gedaagde ziekenhuis inschaling in de laagste artsenschaal, 65 dus. De rechter stelde de LAD en de agnio's vorig jaar in het gelijk. Met deze uitspraak is tussen werkgevers en werknemersorganisaties het systeem bestendigd om alle assistent-geneeskundigen (niet) in opleiding in te schalen in schaal 65.
Conclusie: de nieuwe functiebeschrijvingen die nu in het kader van FWG
3.0 ontworpen worden in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen, gelden alleen voor de verpleeghuisartsen die de opleiding hebben afgerond. Voor VAIO's geldt derhalve: wat dit betreft geen functiebeschrijving nodig!

LAD-leden kunnen voor verdere individuele informatie en advies over inschaling, de door de werkgever opgestelde functiebeschrijving, en eventuele gevolgen van die operatie voor de eigen functiewaardering, contact opnemen met de LAD. Indien u nog geen LAD-lid bent, kunnen wij u maar één advies geven: word lid! Telefoon (030) 2823348.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Raam-functiebeschrijving verpleeghuisarts
© copyright LAD 2000 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie