Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieuvergunningen Houten nader bekeken na ramp Enschede

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Digitale Gemeente Houten


Milieuvergunningen bedrijven Houten nader bekeken.

donderdag 25 mei 2000 - Door: Frank Magdelyns

Sinds 13 mei de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks in Enschede het nieuws haalde, is Nederland ontzettend alert geworden op gelijksoortige gevaren. In Houten werd op 15 mei al een bezoek gebracht door burgemeester en gevolg bij de vuurwerkopslagplaats aan de Fortweg. Dit bedrijf is de voortzetting van de eerder in Culemborg ontplofte vuurwerkfabriek. Daarmee reageerde de gemeente snel met haar preventieve taak.

Toch blijken er in Nederland meerdere gevaren op de loer te liggen dan alleen vuurwerk. Een bekend gevaar is het scheepvaartverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal. In Utrecht staan de huizen van Kanaleneiland erg dicht op dit kanaal en bij een eventueel botsen van schepen met gevaarlijke stoffen kennen we dan in Nederland ook een Kanaleneilandramp. Daarnaast zijn er de spoorlijnen, waar vaak s nachts gevaarlijkste stoffen vervoerd worden, maar ook over de autosnelwegen kan van alles passeren. Voor deze trajecten zijn rampenplannen gemaakt die bij de overheden bekend zijn.

Toch lijken politici in Nederland niet helemaal gerust te zijn op onze veiligheid. Zo opende in Gelderland een raadslid een website waar mensen gevaarlijke zaken in hun woonplaats konden melden. Daarnaast werd door een aantal mensen ook een dergelijk landelijk initiatief ontplooit en op wijkgevaar kon iedereen een melding doen. Deze mensen verwerkten handmatig de meldingen, maar zijn sinds het verschijnen van hun website in het televisieprogramma Netwerk bedolven onder de reacties.

Op deze website troffen wij al snel een melding aan uit Houten. Een onbekend gebleven inwoner aan De Poort rapporteerde dat hij het aldaar gevestigde benzinestation gevaarlijk vond. Het was ingebouwd geraakt en ligt aan een drukke doorgaande weg. Iedere avond rijdt de tankauto op 8 meter van
zijn slaapkamer langs en vult de tanks bij. Kortom deze inwoner vond het een gevaarlijke situatie en misschien zijn er wel meer personen die sinds 13 mei niet meer lekker slapen in Houten.
Volgens brandweercommandant P. van Mullekom van de brandweer Houten, is het betreffende tankstation in het bezit van een milieuvergunning en voldoet het bedrijf aan de hierin gestelde voorschriften. Het is zelfs zo dat regelgeving (aangaande de minimale afstand tussen een dergelijk pompstation en de bebouwing eromheen) in het verleden aanleiding is geweest het LPG vulpunt te verplaatsen naar de overzijde van de weg. Nogmaals: het pompstation aan de Poort voldoet op dit moment aan alle wettelijke eisen.

De gemeente Houten is alert. Volgens J.Pater van de afdeling voorlichting is de vuurwerkexplosie in Enschede voor de gemeente aanleiding geweest alle in het verleden door de gemeente Houten afgegeven milieuvergunningen tegen het licht te houden. Hoewel hiervan nog geen concreet voorbeeld is te noemen, zou deze inventarisatie eventuele gevolgen kunnen hebben voor de vestiging van (bestaande) bedrijven.

De gemeente Houten lijkt zich in te spannen voor onze veiligheid. Het zou gek zijn als er naar aanleiding van Enschede niet een extra controle gehouden zou zijn. Zoals de voorlichter zegt: De omstandigheden veranderen voortdurend en uiteraard zijn ook burgemeester en wethouders van Houten gezegend met een voortschrijdend inzicht.


Copyright © De Digitale Gemeente Houten 1996 - 2000 Deze website is een particulier initiatief van AG Computers en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten). Vragen, opmerkingen, suggesties? (info@houten.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie