Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: simulatiemodel groei wereldbevolking

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit GroningenNummer 71 19 mei 2000

multidisciplinair simulatiemodel ontwikkeld

Wereldbevolking stijgt tot maximaal 9 miljard

De huidige wereldbevolking van 6 miljard zal niet verdubbelen, maar maximaal stijgen tot 8,8 miljard in 2055 en vervolgens dalen tot 7,6 miljard in het jaar 2100. Dit concludeert drs. Henk Hilderink in zijn proefschrift. Hij ontwikkelde een computersimulatiemodel voor de (toekomstige) demografische ontwikkelingen, waarin hij niet alleen geboorte- en sterftecijfers meeneemt, maar deze ook relateert aan milieu en sociaal-economische factoren. Hilderink promoveert op 25 mei 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Geboorte en sterfte
Inhaalslag
Oudedagsvoorziening
Vergrijzing en migratie
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Gezaghebbende bevolkingsprognoses van onder andere de VN, gaan uit van een aanhoudende groei van de wereldbevolking, zelfs tot boven de 10 miljard in 2100. Onterecht, zegt Hilderink. De VN-onderzoeken bestuderen alleen de absolute cijfers en kijken niet naar de relatie met onderliggende, dynamische factoren zoals bijvoorbeeld schoon drinkwater, voeding, opleiding en inkomen. Bevolkingsgroei is meer dan een optelsom van geboorte en sterfte. Als extra experiment bestudeerde Hilderink de toekomstige leeftijdsopbouw van de bevolking in de westerse landen, waar de bevolking momenteel vergrijst, en de invloed van migratie daarop.

Geboorte en sterfte

Zowel vruchtbaarheid als sterfte worden beïnvloed door milieu factoren en sociaal-economische factoren. Bij de berekening van het sterftecijfer zijn bijvoorbeeld van belang: infecties, ondervoeding, het voorkomen van kanker en hoge bloeddruk, maar ook sociaal-economische factoren als inkomen en opleiding. De toekomstige vruchtbaarheid berekende Hilderink op basis van factoren als anticonceptie, huwelijksleeftijd, periode van borstvoeding en het voorkomen van abortus. Deze factoren worden beïnvloed door het opleidingsniveau van vrouwen.

Inhaalslag

Demografische veranderingen voltrekken zich volgens een universeel patroon in drie overgangsfasen, zowel in de ontwikkelde als in de ontwikkelingslanden. De westerse landen zijn in de laatste fase, waarin het geboortecijfer zo laag is dat de bevolking uiteindelijk zal gaan dalen. Mede door sociaal-economische ontwikkelingen maakt de derde wereld momenteel een snelle inhaalslag, die rond 2010 voltooid is. Op basis van deze overgangsfasen ontwikkelde Hilderink zijn computersimulatiemodel PHOENIX (the Population User Support System). Hij paste zijn model toe op alle wereldregio's en concludeert dat de gehele wereldbevolking deze eeuw nog zal stoppen te groeien en zelfs zal afnemen.

Oudedagsvoorziening

In de eerste overgangsfase zijn het geboorte- en sterftecijfer in evenwicht. De westerse landen bevonden zich 100 jaar terug in dit stadium. Het sterftecijfer is hoog, maar dat wordt in evenwicht gehouden door een hoog kindertal. In de tweede fase groeit de bevolking omdat het sterftecijfer daalt als gevolg van een betere hygiëne, betere medische voorzieningen en betere voeding. Het kindertal daalt ook, meestal met een vertraging. Onder meer door beter onderwijs en de economische overgang van landbouw naar industrie en diensten zijn kinderen niet meer nodig als oudedagsvoorziening of arbeidskracht en met de opkomst van anticonceptiva kan er aan geboorteplanning worden gedaan. De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich nu in deze fase. In de derde fase stabiliseren geboorte- en sterftecijfers op een laag niveau.

Vergrijzing en migratie

Niet alleen de omvang, maar ook de leeftijdsopbouw van de bevolking wordt bepaald door vruchtbaarheids- en sterfteniveaus. De VN gaan er van uit dat een hoge migratie de vergrijzing in de West-Europese landen kan tegengaan, want migranten zijn vaak jong en krijgen meer kinderen dan autochtonen. Hilderink ontdekte inderdaad een positief effect, maar migratie is volgens hem slechts één factor; de vergrijzing zal wel verder doorzetten.

Curriculum vitae

Henk Hilderink (Doetinchem, 1966) studeerde wiskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn promotieonderzoek is een samenwerkingsverband tussen het Population Research Centre van de Rijksuniversiteit Groningen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Per 1 juni gaat Hilderink werken bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) te Den Haag. Hij promoveert tot doctor in de ruimtelijke wetenschappen bij prof.dr.ir. F.J. Willekens. De titel van zijn proefschrift luidt: World population in transition. An integrated regional modelling framework. Uitgeverij Thela Thesis Amsterdam. ISBN 90 5538 048 2. Prijs f 45,-.

Noot voor de pers


* Voor nadere informatie: drs. H.B.M. Hilderink, telefoon (030)274 20 87 (werk). N.B. de promovendus is vanaf maandag 22 mei bereikbaar.

* Het computersimulatiemodel PHOENIX op cd-rom is kosteloos beschikbaar op aanvraag: (henk.hilderink@hetnet.nl) .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie