Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aat Veldhoen werkt in Rembrandts atelier

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rembrandthuis


Het Rembrandthuis, tel. 020-5200402.
PERSBERICHT 2: Aat Veldhoen werkt in Rembrandts atelier

Van 25 mei tot eind oktober zal het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis voor het eerst sinds 1658 weer als schilder- en etswerkplaats dienst doen. De Amsterdamse schilder en graficus Aat Veldhoen bijt de spits af. Hij zal een maand lang in het atelier van Rembrandt schilderen en etsen maken. Na Veldhoen volgen nog verschillende andere bekende kunstenaars, waaronder Henk Helmantel.

Een "levend" atelier
In afwachting van de definitieve inrichting van Rembrandts atelier, eind dit jaar, kan het publiek vanaf 25 mei alvast een levendig beeld krijgen van de activiteiten die Rembrandt hier heeft ontplooid. Voor kunstenaars is het een uitgelezen mogelijkheid enige tijd te kunnen werken op de plek waar Rembrandt vele beroemd geworden werken produceerde, zoals het schilderij De anatomische les van Dr. Jan Deyman en de Honderdguldenprent.
Het Rembrandthuis kan nu bovendien bepaalde onderdelen van de herinrichting, die eind dit jaar gerealiseerd zal zijn, in de praktijk testen.

Aat Veldhoen (1934)
Aat Veldhoen behoort tot de meest vooraanstaande Nederlandse etsers van deze tijd. Hij maakte in de zestiger jaren furore, doordat hij zijn (erotische) prenten op een bakfiets liet uitventen. Door zijn vader, eveneens schilder, kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met het werk van Rembrandt, dat diepe indruk op hem maakte. Rembrandt is voor hem een "alien" buitenaards wezen, die hij in hoge mate bewondert en die hem tot op de dag van vandaag inspireert. Net als Rembrandt maakt Aat het liefste gebruik van modellen die hij op straat tegenkomt.

Het lijkt hem een geweldige ervaring in Rembrandts atelier te schilderen en te etsen. Het maken van etsen heeft hij sinds 1967 niet meer gedaan. De nabijheid van Rembrandt, Goya en Picasso - die nu in het Rembrandthuis worden tentoongesteld - deed hem echter besluiten weer te gaan etsen. "Het is een enorme uitdaging de confrontatie met deze drie grootmeesters in de prentkunst aan te gaan", aldus Aat.

Interactie met het publiek
Het publiek kan de verschillende stadia in de bewerking van de etsplaat op de voet volgen. Het hele proces van het maken van de ets op de koperplaat tot en met het afdrukken is te zien. De etsen worden in een oplage van 30 stuks gedrukt en gesigneerd en zijn in de museumwinkel te koop. De opbrengst komt gedeeltelijk ten goede aan de verdere herinrichting van het Rembrandthuis.

Soort werk
Aat Veldhoen zal voornamelijk gaan portretteren. Zijn modellen hoopt hij zoveel mogelijk uit het museumpubliek te kunnen recruteren. Veldhoen wil een groot aantal etsen in Rembrandts atelier gaan maken. Een selectie hieruit zal deel uitmaken van een grote overzichtstentoonstelling van de etsen van Aat Veldhoen die van 20 januari tot en met 22 april 2001 in het Rembrandthuis zal plaatsvinden.

Periode
Aat Veldhoen begint op 25 mei en zal tot eind juni in ieder geval elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag aanwezig zijn. Daarna wordt zijn plaats ingenomen door een volgende kunstenaar. Diverse schilders zijn tot eind oktober te gast in Rembrandts atelier in Museum het Rembrandthuis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie