Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aat Veldhoen portretteert bezoekers Rembrandthuis

Datum nieuwsfeit: 25-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rembrandthuis


Aat Veldhoen (1934)
Aat Veldhoen behoort tot de meest vooraanstaande Nederlandse etsers van deze tijd. Hij maakte in de zestiger jaren furore, doordat hij zijn (erotische) prenten op een bakfiets liet uitventen. Door zijn vader, eveneens schilder, kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met het werk van Rembrandt, dat diepe indruk op hem maakte. Rembrandt is voor hem een "alien" buitenaards wezen, die hij in hoge mate bewondert en die hem tot op de dag van vandaag inspireert. Net als Rembrandt maakt Aat het liefste gebruik van modellen die hij op straat tegenkomt.

Het lijkt hem een geweldige ervaring in Rembrandts atelier te schilderen en te etsen. Het maken van etsen heeft hij sinds 1967 niet meer gedaan. De nabijheid van Rembrandt, Goya en Picasso - die nu in het Rembrandthuis worden tentoongesteld - deed hem echter besluiten weer te gaan etsen. "Het is een enorme uitdaging de confrontatie met deze drie grootmeesters in de prentkunst aan te gaan", aldus Aat.

Interactie met het publiek
Het publiek kan de verschillende stadia in de bewerking van de etsplaat op de voet volgen. Het hele proces van het maken van de ets op de koperplaat tot en met het afdrukken is te zien. De etsen worden in een oplage van 30 stuks gedrukt en gesigneerd en zijn in de museumwinkel te koop. De opbrengst komt gedeeltelijk ten goede aan de verdere herinrichting van het Rembrandthuis.

Soort werk
Aat Veldhoen zal voornamelijk gaan portretteren. Zijn modellen hoopt hij zoveel mogelijk uit het museumpubliek te kunnen recruteren. Veldhoen wil een groot aantal etsen in Rembrandts atelier gaan maken. Een selectie hieruit zal deel uitmaken van een grote overzichtstentoonstelling van de etsen van Aat Veldhoen die van 20 januari tot en met 22 april 2001 in het Rembrandthuis zal plaatsvinden.

Periode
Aat Veldhoen begint op 25 mei en zal tot eind juni in ieder geval elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag aanwezig zijn. Daarna wordt zijn plaats ingenomen door een volgende kunstenaar. Diverse schilders zijn tot eind oktober te gast in Rembrandts atelier in Museum het Rembrandthuis.

25052000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie