Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Utrecht: sociale binding en delinquent gedrag

Datum nieuwsfeit: 26-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


19 mei 2000
Sociale binding corrigeert delinquent gedrag

Een goede binding aan ouders en school of werk leidt bij jongeren na hun 17e jaar tot een afname in delinquent gedrag. Voor de toename in delinquent gedrag vanaf het 12e jaar speelt vooral de neiging van jongeren om te verkennen een belangrijke rol. Dit zijn de conclusies uit het promotieonderzoek van drs. Eric Luijpers. Hij promoveert op 26 mei aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Vanaf het 12e jaar neemt delinquent gedrag zoals vandalisme, diefstal en lichte vormen van geweld bij de meeste jongeren toe, om vervolgens vanaf het 17e jaar weer af te nemen. Anders dan altijd werd aangenomen, is de toename vanaf het 12e jaar en de afname vanaf het
17e jaar niet met een en dezelfde reden te verklaren.
Luijpers interviewde voor dit onderzoek ruim 3300 autochtone Nederlandse jongeren. Zo'n 75 procent van hen pleegde ooit één of meerdere delicten. Ongeveer 40 procent pleegde een delict in het jaar voorafgaand aan de ondervraging. Het gaat dan meestal om lichtere delicten, de zogenaamde kleine criminaliteit. Jongens vertonen meer delinquent gedrag dan meisjes. Ze plegen gemiddeld ook meer delicten. Dit geldt zowel voor vandalisme en vermogensdelicten als voor lichte vormen van geweld. In de midden-adolescentie, 15 tot 17 jaar, is er een piek van delinquent gedrag. Zowel het aantal jongeren dat betrokken is bij delicten, als het gemiddeld aantal delicten dat per jaar gepleegd wordt is in deze leeftijdsfase het hoogst. Ongeacht of het gaat om jongens of meisjes.

Luijpers stelt dat biologische, psychische en sociale veranderingen bij jongeren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, min of meer automatisch leiden tot verkennend gedrag. Dit verkennende gedrag gebruikt de jongere om zich nieuwe ontwikkelingstaken eigen te maken. Deze verkenning kan, naast vele andere gedragingen, ook tot delinquent gedrag leiden. Dit is lastig en nadelig voor de directe omgeving van de jongere en de samenleving in zijn geheel. Het is echter ook een teken van een jongere die een natuurlijke ontwikkeling doormaakt naar de rol van volwassene.

Slechts een klein deel van alle jongeren, zo'n 5 procent, kan als echt problematisch getypeerd worden. Deze groep kenmerkt zich door meer structureel en ernstig delinquent gedrag. Dit betekent overigens niet dat het delinquente gedrag van de andere groep jongeren vanzelf overwaait en dat daar geen aandacht voor nodig is. Met name de directe sociale omgeving van de jongere is daarbij van belang. Vooral binding aan ouders, school en/of werk werkt namelijk corrigerend en remmend op het al vertoonde delinquente gedrag. De beste preventieve of corrigerende effecten op delinquent gedrag komen dan ook voort uit binding aan personen of instituties in de directe omgeving van de jongere.

Volgens Luijpers is kleine criminaliteit een kenmerk van opgroeiende jongeren en niet persé een gebrek of tekortkoming aan iets. Een goede binding aan ouders en school of werk voorkomt dus niet dat jongeren dingen uitzoeken, het kan wel corrigerend werken zodat het delinquente gedrag stopt.

Vrijdag 26 mei 2000 om 12.45 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Drs. E.T.H.Luijpers, faculteit Sociale Wetenschappen. Promotie: 'Intentie tot exploratie, sociale binding en delinquent gedrag van Nederlandse jongeren'

Voorlichter: Sarah Scholts
(030) 253 3492

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 22 May, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie