Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag daalt flink op ranglijst woonlasten in Nederland

Datum nieuwsfeit: 26-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


Persberichten >> Den Haag daalt flink op ranglijst woonlasten in Nederland

Meer dan 300 gemeenten in Nederland hebben hogere woonlasten dan Den Haag. In de gisteren gepubliceerde 'Atlas van de lokale lasten' staat Den Haag nu op de 309e plaats van de 581 gemeenten. Dat is een daling van 103 plaatsen in vergelijking met vorig jaar. De woonlasten voor 2000 zijn vrijwel gelijk aan het landelijke gemiddelde.

Het Centrum voor Onderzoek van de economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft gisteren de 'Atlas van de lokale lasten' gepubliceerd. Daarin zijn de lokale lasten van 581 gemeenten met elkaar vergeleken, op basis van de gemiddelde waarde per woning. Uit het overzicht blijkt dat de woonlasten in Den Haag gemiddeld f 1146,- per jaar bedragen voor een meerpersoonshuishouden en f 1068 voor een éénpersoonshuishouden. De woonlasten zijn opgebouwd uit de afvalstoffenheffing, OZB-aanslag en rioolrechten min de Zalmsnip.

Den Haag staat nu op de 309e plaats (waarbij positie 1 de hoogste lasten heeft). In het midden van de jaren negentig behoorde de stad tot de gemeenten met de hoogste lokale lasten. In '98 stond Den Haag nog op de 83 plaats en in '99 op de 206e plaats. Het beleid om in deze bestuursperiode de lokale lasten te verlagen blijkt effect te hebben. Waar in veel andere steden de OZB-tarieven zijn verhoogd, dalen deze in Den Haag al 4 jaar met 5%. De gemeente daalt daardoor 103 plaatsen op de ranglijst. Overigens is de gemiddelde waarde van een woning in Den Haag ook lager dan het landelijk gemiddelde. De woonlasten zijn nu, op twee gulden na, gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Een vergelijking met de omliggende gemeenten laat zien dat de lokale lasten in Den Haag ook voor de regio gemiddeld zijn. De woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in Leidschendam bedragen f 1114 en in Voorburg f 1139. Wateringen en Nootdorp zijn duurder (resp. f 1297 en f 1349). Rijswijk is minder duur met een gemiddeld bedrag van f 926. Voor eenpersoonshuishoudens liggen de verhoudingen net anders. In Den Haag is men gemiddeld f 1068 kwijt. In Rijswijk en Leidschendam liggen de lasten iets lager (resp. f 1050 en f 1020), in Wateringen en Voorburg iets hoger (resp. f 1122 en f 1139). De lasten in Nootdorp bedragen f 1499.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie