Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OCW: aantal meldingen seksuele intimidatie gestegen

Datum nieuwsfeit: 26-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 26-05-2000 Home

Persbericht
Nummer: 69

Aantal meldingen seksuele intimidatie gestegen

In 1999 kwamen bij de vertrouwensinspecteurs in totaal 244 klachten binnen over seksuele intimidatie en seksueel misbruik in het onderwijs. In 1998 waren er 167 klachten. De scholen zijn sinds juli 1999 verplicht seksuele misbruik te melden bij de vertrouwensinspecteur. In dat jaar is ook de aandacht voor preventie en bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik toegenomen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de stijging van het aantal klachten .

Dit staat in het overzicht Klachten seksuele intimidatie en seksueel misbruik 1999 van de inspectie dat staatssecretaris Adelmund naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De vertrouwensinspecteurs hebben ook tot taak de slachtoffers te begeleiden en zonodig te verwijzen naar slachtofferhulp, bijvoorbeeld RIAGGs. Ruim een derde van de slachtoffers/klagers heeft contact gehad met professionele hulpverlening.

Van de 244 klachten hadden er 80 betrekking op vermoedens van seksueel misbruik/zedenmisdrijven zoals ontucht en verkrachting. De meeste klachten kwamen uit het basisonderwijs (35) en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs (10). In het voortgezet onderwijs was 33 keer sprake van een vermoeden van een zedenmisdrijf. Van ongewenste, hinderlijke aanrakingen was sprake in 89 gevallen, terwijl 56 klachten betrekking hadden op ongewenst verbaal of non-verbaal gedrag. De overige 19 klachten behelsden een (ongewenste) relatie tussen een leraar en een leerling.

Van de 244 klachten waren er 76 afkomstig uit het openbaar onderwijs en de overige uit het bijzonder onderwijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie