Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijeenkomsten van docenten, neerlandici in het buitenland

Datum nieuwsfeit: 26-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

26 mei 2000

Docentenbijeenkomsten in Parijs, Berlijn en Milaan

Docenten Nederlands en neerlandici in het buitenland komen regelmatig bij elkaar voor onderling overleg en verdieping van hun vakkennis. Deze bijeenkomsten hebben dikwijls het karakter van een colloquium, met lezingen over uiteenlopende onderwerpen op het terrein van de neerlandistiek en de didactiek van het vreemde-taalonderwijs. In de afgelopen maanden zijn met steun van de Taalunie weer verschillende van dergelijke docentenbijeenkomsten gehouden.

Op 24 en 25 maart vond in Parijs een colloquium plaats over de didactiek van het onderwijs Nederlands als vreemde taal voor Franstaligen. Dit colloquium was niet specifiek bedoeld voor universitaire docenten. Ook leraren uit het lager en middelbaar onderwijs en het buitenschools onderwijs namen deel. De taalverwerving Nederlands, en de specifieke moeilijkheden van het Nederlands voor Franstaligen, stonden tijdens het colloquium centraal. Ook onderzoekers en deskundigen uit het Nederlandse taalgebied lieten hun licht over dit onderwerp schijnen. In totaal waren er rond de zeventig deelnemers.

Van 29 tot en met 31 maart werd in Berlijn een bijeenkomst gehouden van universitaire docenten Nederlands uit het Duitse taalgebied. Er was een programma van lezingen over cultuurkunde en over de receptie van Nederlandstalige literatuur in het Duitse taalgebied. Gastsprekers uit het Nederlandse taalgebied waren Geert Van Istendael en de cultuuronderzoekers Marinel Gerritsen en Marie-Thérèse Claes. De docenten wisselden onderzoeksresultaten uit en informeerden elkaar over lopende en nieuw op te starten onderzoeksprojecten. Ook was op het programma plaats ingeruimd voor de "huishoudelijke vergadering" van docenten. Er waren vijfenzeventig deelnemers.

Docenten uit de neerlandistiek in Zuid-Europa en Israël zijn van 16 tot en met 18 april bijeen geweest in Milaan. Er was een uitgebreid programma van referaten over taalverwerving Nederlands, vertalen, Nederlandstalige literatuur en literatuuronderwijs. De schrijver Tim Krabbé las voor uit eigen werk en nam deel aan een forumdiscussie over het vertalen van verhalende fictie. Rita Devos van de Katholieke Universiteit Leuven presenteerde de audiovisuele leermethode "Vanzelfsprekend" en Ludo Beheydt hield een voordracht over de eigenheid van de Nederlandse cultuur. Aan het slot werd de algemene vergadering gehouden. Er namen rond de veertig docenten deel.

© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie