Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Asbest Stadsgehoorzaal Leiden niet-bewust slordig verwijderd

Datum nieuwsfeit: 26-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

'Niemand bewust onzorgvuldig bij renovatie Stadsgehoorzaal'

MILIEU EN BEHEER - De gemeente blijft van mening dat zoveel mogelijk asbest verwijderd moet worden uit gemeentelijk gebouwen, met als streven dat het materiaal helemaal verdwijnt. Dit maakte wethouder Pechtold (Milieu) vorige week vrijdag bekend.

De wethouder deed deze uitspraak in reactie op het rapport van de Onderzoekscommissie 'Asbest in de Stadsgehoorzaal'. De commissie concludeert dat er slordig, maar niet 'bewust onzorgvuldig' is gehandeld tijdens de verbouwing van de Stadsgehoorzaal. De onderzoekers hebben aan het licht gebracht dat de gemeente geen sloopvergunning heeft aangevraagd. Ten onrechte, vinden zij. Bij de aanvraag van een sloopvergunning geldt immers de verplichting om onderzoek te doen naar eventuele aanwezigheid van asbest in het pand; dit in verband met gezondheidsrisico's voor de slopers.

Archivering
Bij de uitvoerders was onvoldoende bekend over de asbestsituatie in het gebouw, concludeert het rapport verder. Ook was de nieuwe directeur van de Stadsgehoorzaal niet op de hoogte gesteld van de mogelijke aanwezigheid van asbestresten. Overigens weet de commissie niet of ze hiermee de volledige gang van zaken heeft blootgelegd. De archivering van de gemeente bleek niet op orde: sommige documenten waren alleen met veel moeite of zelfs helemaal niet te vinden. Het college van Burgemeester en Wethouders (B en W) heeft aangegeven de archivering te gaan verbeteren. B en W nemen verder alle conclusies en aanwijzingen in het rapport ter harte.
Het onderzoek naar asbest in alle gemeentelijke panden, de zogeheten Quick Scan, zal naar verwachting nog tot oktober duren. In de tussentijd zal de gemeente extra aandacht besteden aan eventuele nieuwe vondsten en urgente gevallen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie