Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland grootste ploeg op Special Olympics European Game

Datum nieuwsfeit: 27-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederland met grootste ploeg op Special Olympics European Games

Bunnik, 12 april 2000 - Nederland zal met de grootste ploeg deelnemen aan de Special Olympics European Games in Groningen. Van 27 mei tot en met 4 juni komen uit heel Europa in totaal 2000 sporters met een verstandelijke handicap naar Groningen om te strijden om een gouden medaille. De Nederlandse ploeg zal bestaan uit 224 sporters met een verstandelijke handicap. De Special Olympics is een uniek breedtesport evenement. Iedere sporter kan op zijn eigen niveau sporten en op zijn eigen niveau winnen. Hierdoor maakt iedereen kans op het behalen van een medaille. Het is voor het eerst dat er op Europees niveau zo'n groot sporttoernooi wordt gehouden voor mensen met een verstandelijke handicap. Alle sporters zullen starten met het afleggen van de Special Olympics eed: 'Ik hoop dat ik win, maar als ik niet win heb ik in ieder geval mijn best gedaan.

Special Olympics European Games in Groningen

Aan het mega sportevenement in Groningen nemen maar liefst 2.000 sporters met een verstandelijke handicap en 1.000 begeleiders uit 51 Europese en Europees-Aziatische landen deel. Ruim 1.500 vrijwilligers zullen helpen het evenement tot een succes te maken. Tijdens de European Games staan de volgende sporten op het programma: atletiek, basketbal, bowling, gymnastiek, paardrijden, tafeltennis, tennis, voetbal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Judo en korfbal worden als demonstratiesporten aangeboden.

Nederlandse delegatie

Nederland neemt met 84 sporters deel aan atletiek, bowling, gymnastiek, paardrijden, tafeltennis, tennis, voetbal en zwemmen. Daarnaast nemen 140 sporters deel aan de twee demonstratiesporten judo en korfbal. De sporters staan onder leiding van chef de mission Mirjam Mulder en assistent chef de mission Mary van Putten.

Een wereldwijde beweging

Onder de Special Olympics vlag worden al sinds 1968 sportevenementen en sporttrainin-gen georganiseerd. De initiatiefnemer van Special Olympics is Eunice Kennedy-Shriver, zus van J.F. Kennedy. Special Olympics is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie waarbij meer dan 150 landen zijn aangesloten. In deze landen zijn 500.000 vrijwilligers betrokken bij de sport en begeleiding van meer dan 1.000.000 mensen met een verstande-lijke handicap. De Nederlandse sportbond voor mensen met een verstande-lij-ke handicap (NSG) verzorgt het Special Olympics programma in Nederland.

Visie van Special Olympics

Special Olympics is opgericht uit de overtuiging dat mensen met een verstandelijke handicap, met de juiste instructie en aanmoediging, kunnen leren en vooral plezier kunnen beleven aan het deelnemen aan zowel individuele als teamsporten. Sport verhoogt de (zelf-)waardering en eigenwaarde. Uitgangspunt van Special Olympics is dat sport, indien noodzakelijk, wordt aangepast aan de behoefte van sporters en hun fysieke en mentale grenzen. Special Olympics gaat er van uit dat door training en het aanleren van vaardigheden wedstrijden kunnen worden gehouden tussen mensen met een zelfde sportief niveau. Op deze manier kunnen vaardigheden getest en vergeleken worden in een eerlijke strijd met gelijke kansen.

Gelijkwaardige divisies

Sporters worden bij wedstrijden in divisies geplaatst, waarbij hun prestatieniveau binnen de divisie ongeveer gelijk is aan de andere deelnemers. Hierdoor zijn sporters relatief gelijkwaardig. Elke sporter heeft binnen een divisie een gelijke kans om te winnen en dus uit te blinken in zijn of haar sport. De divisies worden samengesteld met behulp van resultaten in voorwedstrijden en/of uitslagen van vaardigheids-testen in de betreffende tak van sport én op basis van leeftijd en geslacht. Natuurlijk is winnen bij Special Olympics activiteiten plezierig, maar meedoen is minstens zo belangrijk. Special Olympics wedstrijden worden dan ook beoefend in de Olympische gedachte "Meedoen is belangrijker dan winnen".

Het verschil tussen Special Olympics en de Paralympics

De Special Olympics en de Paralympics zijn twee totaal verschillende sportevenementen. Aan de Paralympics mogen zowel mensen met een verstandelijke handicap als mensen met een lichamelijke handicap meedoen. Daarnaast vinden de Paralympics, net als de Olympische Spelen, eens per vier jaar plaats. De Special Olympics is een continu sportprogramma, activiteiten gebeuren het hele jaar door. Maar het grootste verschil is dat aan de Paralympics alleen de allerbeste sporters ter wereld mogen deelnemen. Op de Special Olympics mag in principe iedereen meedoen, ongeacht het niveau.

Nederlandse Special Olympics ploeg European Games Groningen 2000:

chef de mission: Mirjam Mulder
assistent chef de mission: Mary van Putten

Atletiek
hoofdcoach: Frans van de Grijn
AV Avantri - Schoonhoven
Spark - Spijkenisse

Bowlen
hoofdcoach: Ben van Aken
SGK - Den Haag

Gymnastiek
hoofdcoach: Riet Rietberg
Orion - Apeldoorn
ASC - Dalfsen
Excelsior - Heerde

Paardrijden
hoofdcoach: Frank Janssen
Martinimanege - Groningen
De Kluproosjes - Huissen

Tafeltennis
hoofdcoach: Rian Hüdepohl
De Klup - Almelo

Tennis
hoofdcoach: Ria Racké - van Velsen
SGK - Den Haag

Voetbal 5 tegen 5
hoofdcoach: Ad Klous
RK SV RCD - Dordrecht
FC Delta Sport - Houten

Unified voetbal
hoofdcoach: Henk de Jonge
Oranje Nassau - Groningen

Zwemmen
hoofdcoach: Luciënne Winkels-Ras
De Brug, provincie Groningen
St. Vrijstad - Culemborg
De Brug, regio Stad Groningen
GJVW Schiedam
VGZ Flotar- Roden

Demonstratiesporten

Judo
hoofdcoach: Cees Monderen
De Brug - Groningen
SSV Kromme Rijn - Bunnik
Vrije Tijd en Vorming - Zevenhoven
Reigersdaal - Heerhugowaard
Stichting Prisma - Amsterdam
De Krijgers - Hoogvliet
USSV - Utrecht
Reigersdaal- Heerhugowaard

Korfbal
hoofdcoach: Mabel Zengerink
RKC Wion - Rotterdam
KC Ermelo - Ermelo
Korfbalver. SDO -Veldhoven
CKC Thor - Mijnheerenland
CKV Dijkvogels - Maassluis
CKV KOAG - Krimpen a/d IJssel
Blauwwit '51 - Dordrecht


---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie