Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie 'Apen in het oude Egypte' opent in Allard Pierson

Datum nieuwsfeit: 27-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ALLARD PIERSON MUSEUM AMSTERDAM

Expositie 'Apen in het oude Egypte' opent in Allard Pierson
Amsterdam, 22 mei 2000

Het Allard Pierson Museum Amsterdam presenteert de nieuwe tentoonstelling:

'Apen in het oude Egypte'
archeologie en DNA-onderzoek
27 mei t/m 29 oktober 2000

Op 27 mei gaat in het Allard Pierson Museum Amsterdam de tentoonstelling 'Apen in het oude Egypte' open. Aanleiding voor deze tentoonstelling was de expeditie in 1996 van Jaap Goudsmit, hoogleraar in de humane retrovirologie (Academisch Medisch Centrum Amsterdam), naar Noord-Sakkara in Egypte. Hij probeerde daar uit apenmummies in de bavianengalerijen oud DNA te verkrijgen. Daarin kon het antwoord liggen op de vraag waarom Afrikaanse apen wel besmét worden met het HIV-virus, maar er geen AIDS van krijgen.

Vragen.........
Thot, de Egyptische god van de schrijfkunst, wordt vaak voorgesteld als mantelbaviaan. Maar apen waren in Egypte geen inheemse diersoort. Hoe kwamen ze dan daar? Welke soorten werden er geïmporteerd? Waarom en hoe werden ze gemummificeerd? Welke relatie hadden ze tot de oude Egyptenaren en waarom kregen ze zo'n belangrijke rol in de Egyptische samenleving? En: waarom krijgen Afrikaanse apen geen AIDS?
.........en antwoorden
De klassieke archeologie probeert, samen met andere wetenschappen, met deze tentoonstelling antwoord te geven op de vragen met een écht antieke apenmummie, 19e-eeuwse opgezette Afrikaanse apen en skeletten, Oudegyptische beelden, amuletten en afbeeldingen van apen, uitleg over DNA en virussen in multimediaprogramma's, uitleg over het specifieke mummificatieproces, de stamboom en aanvoerroutes en maquettes en foto's van de opgravingen. De tentoonstelling laat de opmerkelijke betekenis zien van apen in de Egyptische mythologie en godsdienst en hun exotische status in het dagelijks leven van de oude Egyptenaren.
Multidisciplinair
Het multidisciplinaire project maakt de tentoonstelling interessant voor een breed publiek van egyptologen, archeologen, kunsthistorici, medische en natuurwetenschappers en voor iedereen die geïnteresseerd is in verleden en toekomst en in apen in het bijzonder.
Het onderzoek van Jaap Goudsmit is nog niet voltooid; nog niet alle vragen kunnen beantwoord worden. Maar wat er wél gevonden werd bij de expeditie, vormt, samen met de collectie apen uit de Egyptische afdeling van het Allard Pierson Museum en diverse bruiklenen, een prachtige tentoonstelling.

Literatuur
Bij de tentoonstelling hoort een bezoekersgids, uitgegeven door de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum, en het boek 'De vondst van apenmummies in Egypte - expeditie op zoek naar oud DNA'. Dit boek, onder andere geschreven door Jaap Goudsmit, geeft een uigebreid verslag van de opgraving (Amsterdam University Press). Verder worden er diverse lezingen georganiseerd.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie