Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke Luchtmacht bergt Britse bommenwerper

Datum nieuwsfeit: 29-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Berging Britse bommenwerper

In de periode van 29 mei tot ca. 15 juni zal de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht een Britse AVRO Lancaster bommenwerper bergen op het terrein van de Machineweg 9 in Amsterdam. Onder de betonnen vloer van de schuur liggen de wrakstukken van het vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van het 97e squadron van de Royal Air Force. Het toestel is in de nacht van 30 op 31 januari 1944 door een Duitse nachtjager boven de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude neergeschoten. Onderzoek naar het vliegplan heeft uitgewezen dat het vliegtuig Berlijn als doel had en op de terugtocht was naar de vliegbasis in Engeland. Tijdens de terugvlucht is het vliegtuig neergeschoten en op de boerderij gestort.

De AVRO Lancaster had zeven bemanningsleden aan boord, waarvan er twee om het leven zijn gekomen en begraven liggen op het Zwanenburg General Cemetary. Tussen de wrakstukken bevinden zich nog de overblijfselen van vijf bemanningsleden en vier bewoners. De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht gaat ervan uit dat een gedeelte van de voor zelfverdediging te gebruiken kleinkalibermunitie nog aan boord was op het moment dat de Lancaster neerstortte.

Nadat de boerderij boven het maaiveld is gesloopt, zal worden gestart met het verwijderen van de betonnen vloer van de schuur. De berging is noodzakelijk in verband met de ontwikkeling en inrichting rond de Afrikahaven en vindt plaats in nauw overleg met de gemeente Amsterdam, het Gemeentelijk Havenbedrijf, de Explosieven Opruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht en de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht.

Amsterdam, 22 mei 2000 Pb-39

Cynthia Hendriks 5522252

^


-

© gemeente Amsterdam - 25-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie