Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sportsector moet verstandelijk gehandicapte tegemoet komen

Datum nieuwsfeit: 29-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Sportsector moet verstandelijk gehandicapte tegemoet komen

Maandag 29 mei 2000, persbericht nummer 50

De sport moet meer doen om ook mensen met een verstandelijke handicap een plaats te bieden. Verenigingen zouden hiervoor veel meer dan nu mogelijkheden moeten creëren. Dat is niet alleen van belang vanwege het sporten zelf, maar sportdeelname draagt ook bij aan versterking van de maatschappelijke positie van gehandicapten.

Dit zei staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag in Groningen bij de opening van het congres Special Olympics. Dit congres wordt gehouden ter gelegenheid van de Europese Special Olympics waaraan 1850 verstandelijk gehandicapten uit meer dan 50 landen deelnemen. Het evenement duurt van 27 mei tot en met 4 juni en is het grootste sportevenement voor verstandelijk gehandicapten ter wereld.

Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de drie sportbonden in Nederland verenigingen hebben met activiteiten voor gehandicapten, verstandelijk of lichamelijk. Het gaat om circa 400 van de ruim 17.000 verenigingen van deze twintig bonden. Met name voetbal, tennis, atletiek en basketbal springen er positief uit. Vliegenthart wil landelijke sportbonden de komende jaren stimuleren om meer te investeren in de gehandicaptensport. Bonden die convenanten sluiten over versterking van de gehandicaptensport worden financieel beloond. Totnutoe hebben vijf sportbonden een convenant gesloten; dit aantal moet de komende jaren flink omhoog, aldus de staatssecretaris op het congres. Overigens vindt de staatssecretaris dat gehandicapten de mogelijkheid moeten behouden om ook in eigen kring te sporten de sportbonden voor gehandicapten hebben samen 30.000 leden maar integratie in de reguliere sport heeft wel de voorkeur.

Vliegenthart vindt ook dat gemeenten meer werk moeten maken van gehandicaptensport. VWS trekt deze kabinetsperiode extra geld uit voor de lokale sport. Gemeenten kunnen hiervoor plannen indienen. Totnutoe wordt in die plannen vrijwel voorbijgegaan aan sport voor gehandicapten. Vliegenthart: Slechts vier van de 39 gemeenten uit de eerste ronde hebben projecten ingediend voor breedtesport voor gehandicapten. Dat moeten er de komende jaren meer worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie