Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Storm velt monumentale iep in Den Helder

Datum nieuwsfeit: 29-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Storm velt monumentale iep

Datum: 29 mei 2000

De storm die het afgelopen weekend over het land raasde, heeft de monumentale iep op de Algemene Begraafplaats Huisduinen definitief geveld. Hoewel er nog geen grondige inspectie van alle omliggende graven is geweest, lijkt de schade voorlopig tot een absoluut minimum beperkt. Dinsdag wordt de gevelde iep in opdracht van de Milieudienst voorzichtig "ontmanteld". Daarna volgt een inventarisatie van eventuele schade aan de grafmonumenten.

graven wonderwel gespaard

Volgens een eerste visuele inspectie lijkt geen enkel grafmonument beschadigd te zijn. Er zijn vooralsnog geen gebroken of gebarste grafstenen ontdekt. Over eventuele krassen kan pas uitsluitsel worden gegeven als alle takken zijn verwijderd. Dat de schade zeer beperkt is gebleven, komt doordat de boom vermoedelijk slechts langzaam scheurde in plaats van af te breken. Daarnaast is de val van de iep waarschijnlijk geremd door een aantal in het verleden aangebrachte steunen.

tegenslagen

De 150 jaar oude iep had al verschillende tegenslagen overleefd. Begin jaren tachtig dreigde de iep in te scheuren. Een zogenaamde trekstang is toen aangebracht om dit te voorkomen. Ook zijn toen wonden van eerder afgebroken takken afgedicht. Enkele jaren later is een steun aangebracht onder een zwaar doorhangende tak aan de noord-oost zijde van de boom. In '94 werd deze vervangen door een nog zwaardere constructie. Vorig jaar nog werd gevreesd dat de iep was aangetast door de iepziekte. Na onderzoek bleek dat gelukkig niet het geval.

overige stormschade

De storm heeft op een zeer ongunstig tijdstip toegeslagen; de bomen zitten vol in het blad en vangen dus veel meer wind dan tijdens de gebruikelijke vroege voorjaarsstormen. De monumentale iep is dan ook niet het enige slachtoffer van de storm. Een van de grote iepen naast schouwburg De Kampanje is afgescheurd en moet worden gerooid. Een wilg bij de Comeniusschool is eveneens zwaar beschadigd. In de Lombokstraat, de Waddenzeestraat, de Marsdiepstraat (enkele wilgen), aan de Torplaan, de Texelstroomlaan en bij de vijver Heiligharn zijn bomen omgewaaid. Daarnaast zijn veel takken afgebroken en veel heesters ontworteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie