Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nijmeegs natuurkundig onderzoek op internationale ranglijst

Datum nieuwsfeit: 29-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PB 00- 75
Nijmegen, 29 mei 2000

TWEE NIJMEEGSE 'DOORBRAKEN' OP INTERNATIONALE RANGLIJST NATUURKUNDIG ONDERZOEK

Twee Nijmeegse onderzoeken staan op de internationale lijst van hoogtepunten uit het natuurkundig onderzoek over 1999. Die lijst wordt gepubliceerd door het American Institute of Physics
in samenwerking met de American Physical Society. Jaarlijks worden zo'n vijftig hoogtepunten verspreid over alle natuurkundige onderwerpen geselecteerd. Soms zit daar een Nederlands onderzoek bij. In het recent uitgekomen overzicht over 1999 zitten zelfs twee Nederlandse items, beide uit Nijmegen. Het gaat om onderzoek van prof. dr. Gerard J.M. Meijer naar het koelen van moleculen en dat van dr. Andrey K. Geim over supergeleiding.

Ultra Koude Moleculen
Het onderzoek van dr. Gerard.J.M. Meijer betreft het koelen van moleculen. De laatste jaren is er spectaculaire voortgang geweest in het koelen van atomen die zich vrij in een vacuüm ruimte bewegen. Deze kunnen nu tot vlak bij het absolute nulpunt worden afgekoeld. Bij die omstandigheden ontstaat er een geheel nieuwe toestand van de materie, de "Bose-Einstein condensatie". Voor deze vindingen is onlangs de Nobelprijs uitgereikt. Het koelen van moleculen echter is heel veel moeilijker. De trucjes die voor atomen gebruikt worden, werken niet voor moleculen! Hier heeft Gerard Meijer nu een doorbraak weten te forceren. Ook moleculen kunnen nu tot uiterst lage temperaturen afgekoeld worden. Hiermee is een weg geopend tot mogelijk even spectaculaire ontwikkelingen als bij de atomen.

Paramagnetisch Meissner effect
Het onderzoek van dr. Andrey.K. Geim betreft supergeleiding. Zoals bekend is in 1986 een heel nieuwe soort supergeleiders ontdekt: de Hoge Temperatuur supergeleiders. (supergeleiders zijn materialen die geen weerstand hebben voor elektrische stroom. Hoge Temperatuur supergeleiders hebben deze eigenschap ook bij relatief hoge temperaturen). Hoge Temperatuur supergeleiders zijn nog steeds niet begrepen. Daarom is elk detail dat ontrafeld kan worden belangrijk. Een van de mysteries is dat, terwijl gewone supergeleiders de eigenschap hebben magneetveld uit te stoten bij afkoelen, de Hoge Temperatuur supergeleiders juist veld naar binnen trekken (dit wordt paramagnetisch Meissner effect genoemd). Dit was aanleiding tot allerlei diepzinnige theoretische beschouwingen waarvan men hoopte dat ze eindelijk tot beter begrip van de aard van deze materialen zouden leiden. Later is echter aangetoond dat ook gewone supergeleiders deze eigenschap kunnen vertonen. Dr. Geim heeft nu met hoge precisie experimenten deze effecten kunnen verklaren en kunnen laten zien dat de speciale eigenschappen van de Hoge Temperatuur supergeleiders hier geen rol spelen. Dit betekent ook dat het mysterie van de Hoge Temperatuur supergeleiders nog even ver van oplossing verwijderd is!Gecombineerde onderzoekschool Research Institute for Materials en Nijmegen Son Research Center (NSR/RIM)
Beide onderzoekers maken deel uit van de onderzoekschool NSR/RIM, een interdisciplinair instituut waarin ca. 200 wetenschappers (fysici en chemici, theoretici en experimentatoren) fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek doen op het gebied van de functionele materialen. Het moderne materialenonderzoek kan het best omschreven worden als het manipuleren en 'bouwen' van nieuwe materialen op atomaire en moleculaire schaal. De kern van het NSR/RIM programma is het bestuderen en beheersen van de relatie tussen structuur en eigenschappen van materialen met nanometer afmetingen en het identificeren en ontwikkelen van mogelijke toepassingen van deze fundamentele kennis.

Noot voor de pers:
Meer informatie over dit bericht is verkrijgbaar bij:
* prof. dr. Herman van Kempen, Research Institute for Materials, University of Nijmegen, tel. (024) 365 21 21 / 365 34 99, e-mail (hvk@sci.kun.nl)

* prof. dr. G.J.M. Meijer, e-mail (gerardm@sci.kun.nl)
* dr. A.K. Geim, e-mail (geim@sci.kun.nl),
www.sci.kun.nl/hfml/geim/
of via de afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, tel. (024) 361 60 00 Informatie over het natuurkundig onderzoek is voorts te raadplegen via www.sci.kun.nl/hfml

Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via Internet, in de hoofdrubriek 'Nieuws' van het campusinformatiesysteem op www: www.kun.nl/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie