Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dousbergplannen Maastricht zijn haalbaar

Datum nieuwsfeit: 29-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maastricht

039 Dousbergplannen zijn haalbaar

29 mei 2000

De ontwikkelingsplannen van het Dousbergproject zijn haalbaar. Dit blijkt uit de studie van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB), die als belegger optreedt. Het SFB verzoekt de gemeente nu ook om over te gaan tot het sluiten van de realisatieovereenkomst. Medio 1999 heeft de gemeente het SFB gevraagd een plan te ontwikkelen voor de Dousberg. Het gebied moet een sportief recreatieve bestemming krijgen voor zowel Maastrichtenaren als voor bezoekers van de stad. Voor de ontwikkeling en exploitatie van het gebied heeft de gemeente strakke randvoorwaarden geformuleerd op financieel-, economisch- en personeels vlak, maar ook op het gebied van openbare toegankelijkheid en sport en recreatiefaciliteiten voor de lokale bevolking.

Het plan
Het SFB geeft aan het plan binnen de meeste randvoorwaarden te kunnen realiseren. Er is een ruimtelijk plan ontwikkeld waarin de gewenste elementen zijn ingepast. Ook is er een landschapsplan gemaakt waarin herstel van het oude mozaiklandschap, de bebossing op de Dousberg en herstel van het landschap langs het Albertkanaal belangrijke ingrediënten zijn. Het totale gebied wordt groener en krijgt een meer open karakter in vergelijking met eerder gepresenteerde plannen en wordt een zeer aantrekkelijk wandelgebied. De Akkerwig, grenzend aan de Klokbekerstraat, wordt op verzoek van de omwonenden, in het groenplan meegenomen. Dit plan wordt in overleg verder ingevuld. Op de berg, de plek waar nu de camping is gesitueerd, komt verschillende bebouwing gericht op diverse doelgroepen. Deze bebouwing (ca 350 stuks) varieert van recreatiewoningen tot kwalitatief hoogwaardige hotelappartementen. SBF is nog in onderhandeling met potentiële exploitanten. Op het terrein wordt een sport& health centrum gebouwd, waarvan geïnteresseerden lid kunnen worden. Het behoud van de zwemfaciliteiten met de daarbij behorende lage tarieven was voor de gemeenteraad een belangrijke voorwaarde. SFB heeft dit ingepast in het plan door het binnenbad in zijn huidige vorm te handhaven. Het binnenbad wordt door middel van schuifdeuren met buiten verbonden. Buiten komt een recreatievoorziening in de vorm van zwemfaciliteiten voor volwassenen en kinderen, inclusief een ligweide. De verenigingen die op dit moment gebruik maken van de sportfaciliteiten op Dousberg blijven dat in de toekomst ook doen. Er worden 6 nieuwe buiten tennisbanen gerealiseerd en er komen 6 binnenbanen in de sport en health club. Het voetbalterrein van VV Daalhof wordt verplaatst richting Daalhof. De 18 holes golfbaan wordt rondom 'de berg' gerealiseerd. De bestaande Jeugdherberg, die nog maar zeer gedeeltelijk functioneert als overnachtingsplaats voor jongeren, wil verhuizen naar een pand centraler gelegen in de stad. De positie van de camping, die op dit moment 10 ha van het terrein in beslag neemt, is nog niet geheel duidelijk. Binnen de huidige planopzet is de camping moeilijk inpasbaar. Het college vraagt de gemeenteraad hiervoor een oplossingsrichting aan te geven. Binnen de oplossingen zijn meerdere varianten denkbaar waaronder; een kleine passanten camping op de Dousberg langs de Via Regia, het zoeken van een alternatief elders in de stad of regio of de keuze van geen camping op Maastrichts grondgebied.

Met dit totale inrichtingsplan van het Dousbergterrein wil het SFB ruim 150 miljoen gulden investeren. Daarnaast betalen zij de gemeente f
4.950.000,- voor gemaakte en nog te maken kosten en dragen zij zorg voor de verdere onrendabele exploitatie van de locale voorzieningen.
De gemeenteraad vergadert 27 en 28 juni over het plan. Indien zij akkoord gaat met de plannen van SFB zal de realisatieovereenkomst worden opgesteld. Afhankelijk van de procedures zal het plan dan binnen 2 tot 4 jaar geheel gerealiseerd zijn.
Op woensdag 14 juni is er om 20.00 uur een informatieavond over het Dousberg plan in Dienstencentrum Daalhof. Iedereen is welkom.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie